Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin: Ne plašite se gasne zavisnosti

    Sporazum austrijskog OMV i ruskog Gazproma o izgradnji Južnog toka je "odličan i efikasan izbor", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da taj projekat nije usmeren ni protiv koga, već predstavlja ostvarenje interesa.

    "Mi nikada ne radimo protiv nekoga", poručio je ruski predsednik u izlaganju u Privrednoj komori Beča, ističući da će izgradnjom Južnog toka čvorište "Baumgarten" u Beču postati najveće na evropskom kontinentu i ključni energetski čvor.

    Predsednik Rusije ukazao je da nijedna zemlja ne mora da se plaši zavisnosti od ruskog gasa. On je rekao da postoji međusobna zavisnost i da to je osnova stabilnosti.

    Putin je ukazao da evroazijska privredna unija Rusije, Belorusije i Kazahstana stupa na snagu 2015. godine, i da će stvoriti bolje uslove i za austrijska preduzeća. On je, takođe, izrazio uverenje da su današnji razgovori u Beču bili uspešni i korisni za dalje odnose.

    Kada je reč o Južnom toku kroz Bugarsku, ministar energetike Rusije Aleksandr Novak uveren je da će problemi izgradnje gasovoda u toj zemlji biti rešeni i da će projekat biti realizovan po planu.

    Pitanje Južnog toka u Bugarskoj ima operativni karakter, ono treba da se reši između preduzeća koja su osnovale zajedničku kompaniju i sprovode dalje aktivnosti za izbor izvođača radova, ukazao je Novak i naglasio da su sva ta pitanja rešiva.

    Novak je takođe rekao da se Mađarska obratila Gazpromu s molbom za povećanje obima gasa za punjenje njenih podzemnih skladišta, izrazivši uverenost da će ruska kompanija pozitivno odgovoriti na molbu Mađarske.

    Novak smatra da "punjenje gasom evropskih skladišta tokom letnjeg preioda može rešiti pitanja mogućeg neoivlašćenog uzimanja gasa od strane Ukrajine".

    Posebno je naglasio da se pitanje mogućeg uzimanja gasa prati svaki dan, ali da do toga nije došlo. Sada je situacija takva da Ukranija može da opstane bez ruskog gasa, na račun proizvodnje gasa i ranije uskladištene količine, ukazao je Novak. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE