Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tone graditelj `Beograda na vodi`

    Deonice Arabteca, koji planira kapitalne investicije u Srbiji poput "Beograda na vodi", doživele su katastrofalan pad poslednjih nedelja nakon što je Aabar Investments smanjio udeo u ovoj kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    Od 5. juna tržišna kapitalizacija Arabteca potonula je za više od 50 odsto. Investitore brine činjenica što su deonice Arabteca podržavale čvrste veze kompanije s Aabarom i International Petroleum and Investment Company koje su sada, kako se čini, slabije, prenosi portal SEEbiz.

    >>>>>> Reakcija Aleksandra Vučića na situaciju u Arabtecu

    Glavni operativac Arabteca Hasan Ismaik podneo je ostavku, a dobro obavešteni izvori tvrde da su i ostali visoko pozicionirani menadžeri podneli ostavke ili smenjeni.

    Iz kompanije pokušavaju da ograniče štetu saopštenjem u kojem tvrde da je finansijska pozicija kompanije snažna i dodaju kako je u toku proces restrukturiranja koji bi trebao da snizi troškove i poboljša produktivnost. Projektne potrebe i planovi za širenje nisu ugroženi, dodaju.

    Rast Arabtecovih deonica doveo je mnoge investitore na tržište u Dubai, a cene su podignute znatno iznad opravdanih nivoa, kaže za Bloomberg strateg u kairskoj kancelariji EFG-Ermes Holdinga Simon Kitchen.

    Arabtec je predvodio rast u Dubaiju od početka godine, a mali investitori posuđivali su kapital kako bi ušli na tržište. Tržište u Dubaiju sad je u periodu korekcije jer su cene porasle neopravdano, rekao je Kitchen.

    Ova informacija svakako je razlog za zabrinutost Aleksandra Vučića i Vlade Srbije s obzirom na to da se pominje da će upravo Arabtec biti glavni izvođač radova na mega-projektu Beograd na vodi.

    >>>> Predstavljen master plan Beograda na vodi

    Osim toga, Vučić je najavio da Srbija razgovara sa Arabtecom, o izgradnji "jeftinih" stanova. Početkom godine najavljeno je da Arabtec planira da otvori regionalni centar u Beogradu, sa namerom da iz Srbije poslovanje proširi i na ostale zemlje Balkana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE