Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena goriva najviša u Norveškoj, a najpovoljnija u Rusiji

    Cene sirove nafte na svetskim berzama ovih dana išla su naniže, a nakon što je početkom nedelje “crno zlato”  koštalo više nego sedmicu pre, na kraju ove nedelje barel je bio jeftiniji.

    Naime, u ponedeljak je barel američke lake nafte na berzi u Njujorku koštao oko 107 dolara po barelu, a na kraju nedelje oko105 dolara. Za barel nafte tipa "brent" u Londonu  je početkom nedelje trebalo oko 115 dolara, a na kraju  se za istu količinu plaćalo nešto više od 113 dolara.

    Uz ove oscilacije cene sirove nafte, na domaćem naftnom tržištu nije bilo promena, a slično je bilo i na drugim evropskim tržištima. I dalje je gorivo najskuplje u Norveškoj i Holandiji, a potom slede Grčka, Belgija, Portugal, Nemačka, Turska, Finska… U našem okruženju gorivo je najskuplje u Sloveniji, a potom u Hrvatskoj.

    Na domaćem tržištu litar bezolovnog benzina je već neko vreme nešto malo ispod 150 dinara, dok je litar dizela oko 154 dinara. Prevedeno na evropsku valutu za litar benzina treba izdvojiti 1,28 evra, dok je litar dizel goriva 1,33 evra. Cene goriva u zemljama u okruženju su različite – na pojedinim tržištima razlike su, u odnosu na Srbiju, svega nekoliko evrocenti, ali je na nekim potrebno izdvojiti i 20 evrocenti više za litar.

    U Bosni i Hercegovini gorivo je jeftinije nego u Srbiji jer litar benzina košta 1,20 evra, a dizela 1,33 evra, dok je u Makedoniji litar dizela jeftiniji i košta 1,10 evra, a benzin košta nešto malo više nego kod nas – 1,30 evra. U Crnoj Gori  za litar bezolovnog benzina treba izdvojiti 1,37 evra, što je gotovo 10 evrocenti više nego u Srbiji, dok je litar dizela jeftinji za nekoliko evro centi  i košta 1,27 evra. Za litar goriva u Hrvatskoj treba više novca nego u Srbiji jer je litar benzina 1,44 evra, dok je dizel gorivo neznatno skuplje i košta 1,35 evra, a skuplje je i u Sloveniji  gde za litar benzina treba platiti 1,50 evra, a za litar dizela 1,37 evra.

    Cene slične onim na srpskim pumpama su u Bugarskoj, gde litar bezolovnog benzina 1,28 evra, a dizela 1,29 evra i Ma|arskoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,30 evra, a dizela 1,35 evra, dok su u Rumuniji cene više, ali ujednačene i litar obe vrste goriva košta nešto manje od 1,43 evra. Od zemalja u blizini Srbije najskuplje su derivati u Grčkoj i to pre svega benzin, pošto litar ovog goriva košta 1,73 evra, dok je litar dizela gotovo 1,40 evra.

    Najskuplje gorivo u Evropi sipaju vozači u Norveškoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,93 evra, a dizle goriva 1,75 evra, a nešto niže cene važe u Holandiji  u kojoj za litar benzina treba platiti 1,86 evra, a za litar dizela 1,40 evra. Gorivo je skupo i u Turskoj jer je litar benzina 1,80, a dizela 1,56 evra, Švedskoj – 1,64 i 1,60 evra, kao i u Finskoj, gde je litar benzina 1,64 evra, a dizela 1,50 evra i Belgiji gde litar benzina košta 1,68 evra, a dizela 1,47 evra.

    Najpovoljniej cene goriva u Evropi i dalje plaćaju vozači u Rusiji jer litar košta ispod  evra –  0,74 za obe vrste goriva, a potom sledi Moldavija u kojoj je litar benzina 1,12 evra, a dizela 1,07 evra.

    Foto: www.freeimages.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE