Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INTERVJU BROJA Aleksandar Obradović: Potpuna liberalizacija tržišta struje do kraja godine

    Prva procena direktne štete od poplava u EPS-u iznosila je oko 200 miliona evra. Najveći deo štete je u Rudarskom basenu 'Kolubara', a kako je većina opreme i početkom juna bila pod vodom, ova cifra nije konačna. „Indirektna šteta zavisiće od toga koliko će proizvodnja EPS-a biti ugrožena u narednom periodu. Naime, prosečna proizvodnja uglja u 'Kolubari' je oko 90.000 tona dnevno. 'Kolubara' proizvodi  ugalj za obrenovačke termoelektrane, koje proizvode 50 odsto ukupne električne energije u Srbiji. Dostigli smo, početkom juna u 'Kolubari', proizvodnju od 45.000 tona uglja dnevno. Sreća u nesreći je što se ovo desilo u periodu planiranih remonta u termoelektranama. Sa većom potrošnjom elektične energije, sve više će se osećati nedostatak proizvodnje uglja. Bitka za EPS se vodi u Kolubari“, ističe Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a u intervjuu za BIZLife
    .
    Da li je šteta mogla da bude manja?
    Radimo analizu koja je sve oprema oštećena i na osnovu toga procenićemo da li su sve stvari odrađene na vreme.Većina te opreme je veoma teška za pomeranje, trebalo je da se zna pola godine unapred, da bi nešto moglo da se uradi.

    Uvezena struja u toku poplava koštala je Srbiju pet miliona evra. Da li je ovo bio redovan ili vanredni uvoz?
    Uvoz i izvoz struje je nešto što se normalno odvija i neophodan je zbog balansiranja. Preko uvoza i izvoza održavate sistem. I sa ovim vanrednim uvozom struje EPS je i dalje u okviru biznis plana. Početak godine je obećavao i bolje rezultate od planiranih. Danas proizvodimo 75 miliona kilovat časova dnevno. Sa rastom potrošnje već danas mogu da kažem da ćemo morati da uvozimo više nego što smo planirali.

    Niste ni u jednom momentu razmišljali o restrikcijama?
    Za sada ne razmišljamo. Ali treba napomenuti da odluke o restrikcijama nisu uvek u domenu EPS. Ukoliko bi imali gasnu krizu, da RB ‘Kolubara' do zime ne poveća značajno proizvodnju, da okolne zemlje proglase zabranu izvoza električne energije, onda bi smo bili primorani. 

    Ceo intervju pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina 

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE