Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TEMA BROJA: Relaksacija kompanija ili otpis dugova

    Polovinom juna osvanula je vest da je Infostan Beograd za 17 dana potpisao 1.527 ugovora za reprogramu duga i da je naplaćeno 204 miliona dinara, od 20 milijardi dinara, odnosno jedan odsto ukupnog duga.

    Goran Vesić, gradski menadžer rekao da je rešeno da se po prvi put nagrade uredne platiše. Naime, uredne platiše su do sada imale pet odsto popusta, a sada će taj popust iznositi šest odsto za sve koji budu uredno plaćali od aprila u narednih šest meseci, a čak sedam odsto, ako to budu činili godinu dana.

    Postavilo se samo pitanje da li su neuredne platiše novom odlukom nagrađene, jer je planirano da se otpiše kamata dužnicima koji potpišu ugovor za reprogram duga. Ujedno ko plati dug odjednom dobiće popust od 15 odsto. Za plaćanje u tri rate popust je 12 odsto, a deset odsto popusta za plaćanje u šest rata, što je svakako više od sedam odsto popusta koliko je planirano za uredne platiše.

    Mnogi privrednici, ali i predstavnici finansijskih organizacija su mišljenja da su i velike firme nagrađene, kada im je omogućeno da zbog prezaduženosti pribegnu unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR).

    Broj kompanija, a uglavnom se radi o velikim firmama, koje podnose zahtev za predstečajni postupak iz dana u dan se povećava. Među zahtevima su bili Luka Beograd, Interkomerc, Beohemija i Unifarm sa povezanim firmama, te Veterinarski zavod, Imes, ITM grupa, Bomeks, Gemaks, Asprom, Caričin grad… 

    Ceo tekst možete pročitati u najnovijem broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE