Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Zakon sigurno donosi nova zapošljavanja`

    Izmene Zakona o radu ući će u utorak u skupštinsku proceduru i biće usvojene do kraja jula, najavio je ministar rada Aleksandar Vulin, ocenivši da će novi Zakon sigurno doprineti novom zapošljavanju.

    Jedina odredba čija sudbina još nije rešena jeste prošireno dejstvo kolektivnog ugovora dok će ostali članovi ostati onakvi kakvi su u sadašnjem nacrtu, izjavio je ministar Vulin na susretu sa članovima i partnerima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    On je naglasio da je želja Vlade Srbije bila da se u Zakonu o radu izmene sve odredbe koje će ambijent za poslodavce učiniti boljim, ali vodeći računa o interesima radnika.

    Vulin je ocenio da te izmene jesu važne, ali da same ni izbliza nisu dovoljne da podignu Srbiju na svetskim listama konkurentnosti. „Biće usvojene u paketu sa zakonima o stečaju i privatizaciji i to su zakoni koji zajedno mogu da naprave razliku“, rekao je Vulin.

    Sve što radimo u Zakonu o radu ne radimo da bi neko ostao bez posla, naprotiv. Ovaj Zakon će sigurno doprineti novom zapošljavanju, ocenio je ministar za rad i dodao da javna rasprava traje pet meseci i da se ništa neće dobiti ukoliko bude produžena za još 20 dana.

    Govoreći o ključnim izmenama u Zakonu, Vulin je rekao da će se minuli rad plaćati samo za staž kod poslednjeg poslodavca što nije u korist onih koji bi tek trebalo da počnu da rade, ali će učiniti isplativijim zapošljavanje starijih osoba, koje najteže dolaze do posla.

    Zakon je pravljen po meri tržišta, da se odnosi i na one koji rade, ali i na one koji tek treba da se zaposle. Zakon je po meri poslodavaca, rekao je Vulin, ali i naglasio da je to takođe zakon i po meri radnika i sindikata.

    S druge strane, kao problem je naveo to što će biti propuštena prilika da se reguliše rad agencija za zapošljavanje.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE