Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel postaje počasni doktor Univerziteta u Zagrebu?

    Nemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi uskoro postati počasni doktor Univerziteta u Zagrebu, budući da je Univerzitet pokrenuo postupak koji bi joj doneo tu titulu, saopštio je juče rektor Aleksa Bjeliš na konferenciji za novinare, prenose hrvatski mediji.

    Predlog je naišao na jednoglasnu podršku te je izabrana stručna komisija za njegovo ocenjivanje. To je primeren način na koji bi Univerzitet simbolički obeležio ulazak Hrvatske u EU, kao jedan od ključnih trenutaka u novijoj hrvatskoj istoriji, u čemu je Angela Merkel imala naročito prepoznatljivu ulogu, rekao je Bjeliš.

    Predlog ističe "odlučujuće angažmane, čvrstu podršku i ohrabrujuće odluke" koje je u raznim okolnostima preduzimala nemačka kancelarka, ocenjujući da je pokrenula mnoge korisne inicijative unutar političkih tela EU i nemačko-hrvatskih političkih, diplomatskih i ekonomskih odnosa u celom razdoblju kancelarske službe.

    Angela Merkel (1954.), doktor je kvantne fizike na Akademiji nauka u Berlin-Adlershofu, u trećem je mandatu kancelar Savezne Republike Nemačke, a prethodno je bila nemački ministar za žene i mlade, te za životnu okolinu i nuklearnu sigurnost.

    Zagrebački Univerzitet do sada je dodelilo 96 počasnih doktorata, a među njima od osamostaljenja Hrvatske nalaze se i Alois Mock, Süleyman Demirel i Margaret Thatcher.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE