Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Častimo` svet inženjerima, lekarima, sestrama…

    Nemačka ima otvorene konkurse za 400.000 inženjera i tu naši mladi vide šansu. Odlaze lekari, medicinske sestre, biolozi, kuvari, konobari, a Srbija je do sada "častila" strane države sa 12, 13 milijardi evra, poklanjajući im obrazovane kadrove.

    Trka za indekse i srednjoškolske knjižice najžešća je na fakultetima i u školama čije diplome garantuju posao u inostranstvu. Trećina inženjera ode u svet čim diplomira, a u dijaspori radi oko 10.000 naših lekara. Na školovanje svakog od njih država troši oko 100.000 evra.

    Svet traži naše lekare, medicinske sestre, inženjere, molekularne biologe i to je jedan od ključnih motiva, kada biraju buduće zanimanje. Za kuvara bi se školovalo devet puta više đaka nego što ima slobodnih mesta.

    Oko 30 odsto studenata, i to najboljih, ode u inostranstvo čim završi Elektrotehnički fakultet, kaže za Novosti dekan Branko Kovačević.

    Mladi odlaze, jer u Srbiji ne postoji tržište rada. U ovom trenutku, na primer, Nemačka ima otvorene konkurse za 400.000 inženjera svih vrsta i tu naši mladi vide šansu.

    Iz zdravstva odlaze lekari svih profila, ali najviše oni kojih ni u Srbiji nema dovoljno, anesteziolozi, radiolozi i patolozi. Na Malti, gde je dosta naših lekara, plata anesteziologa je najmanje 3.000 evra, a u Srbiji od 67.000 dinara.

    Lekarska komora Srbije prošle godine izdala je oko 850 sertifikata lekarima za konkurisanje za posao u inostranstvu. Među njima su, pored iskusnih specijalista, i mladi i nezaposleni, kojih je na birou trenutno 2.455.

    Bolnice "vape" za sestrama, a 13.000 ih "vape" za poslom

    Zemlju napuštaju i medicinske sestre. Na evidenciji nezaposlenih je više od 13.000 medicinskih sestara, ali u inostranstvo odlaze uglavnom one koje već imaju posao i radno iskustvo.

    U Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica, kažu da, od kada se i EU "otvorila" za ovaj kadar, sestre sve masovnije pakuju kofere. Sve zemlje, od Italije do Amerike i Australije traže medicinske sestre, kaže predsednik Udruženja Verica Milovanović.

    Postoji realna opasnost da se ovaj kadar ospe, a inače ga nema dovoljno u srpskim bolnicama,. Najtužnije je što će nam otići medicinske sestre koje su najkvalitetnije. Osnovna plata medicinske sestre u državnom zdravstvu je svega 33.000 dinara.

    Kod nas su plate medicinskih sestara ponižavajuće u odnosu na ono što se od njih traži i može se očekivati da će sestre sva masovnije odlaziti u inostranstvo, kaže Milovanović.

    "Častimo" svet kadrovima

    Država je do sada sa 12, 13 milijardi evra častila strane države, poklanjajući im obrazovane kadrove. Da se jedan
    stručnjak iškoluje od osnovne škole do kraja fakulteta, državu to košta i do 100.000 evra, preračunava profesor Kovačević.

    Osim tog direktnog troška, kada ode neko koga je država školovala, postoji i indirektni gubitak, jer ne privređuje i ne plaća porez u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE