Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Spaljujte nas, ne popuštamo ni za jotu`

    Vlada Srbije usvojila je dva reformska zakona, o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju. Nema više pregovora, ne odustajemo ni za jotu, poručuje premijer i tvrdi da Srbija neće bankrotirati.

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće bankrotirati, jer će vlada voditi ozbiljnu politiku, ali, da bi se to dogodilo da je nastavljeno sa prihvatanjem pogubnih odluka zarad pobede na izborima ili formiranja vlade.

    To što će neko da protestvuje ili preti, neću da ulazim u to, vlada ni za jotu neće da popusti, neću da popustim, ni slučajno.

    Naredio sam da se policija skloni, možete da nas spalite ovde u zgradi vlade, razgovora može da bude uvek, ali pregovora više nema, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u subotu na kojoj je Lazar Krstić saopštio da je podneo ostavku na funkciju ministra finansija.

    Nastavićemo teške mere, ali razumem Krstića, jer on smatra da je potrebno da uštedimo odmah preko milijardu dinara, a to je moguće samo ako ovoliko smanjimo plate i penzije koliko je on tražio, rekao je Vučić.

    Kako je najavio, usvojeni zakoni će biti u Skupštini u utorak, a o tome će se glasati u četvrtak. Taj Zakon o radu će, rekao je, ceo svet da pozdravi i koji će pomoći novim zapošljavanjima, pre svega mladih. Zakon iz 2005. doveo je do gubitka 354.000 radnih vesta, od čega je u privatnom sektoru 318.000, rekao je Vučić.

    Premijer je zamolio medije da budu objektivni, da napadaju vladu koliko hoće, ali da ne govore narodu da nešto u domaćoj privredi vredi stotstruko više nego što objektivno vredi, navodeći primer Sartida, za koji je rekao da neće biti prodat za dolar, jer ga niko neće ni po toj ceni.

    "Platićemo milijarde dolara da ga neko uzme. Evo vam 30 miliona dolara, samo nemojte da optuštate ljude", rekao je Vučić i dodao da je njegova greška bila što nije prihvatio Krstićev predlog pre tri meseca da se Železara zatvori i otpuste svi radnici, jer država mesečno gubi 8,5 miliona dolara.

    Ista stvar je, dodao je premijer i sa sprortskim klubovima Crvena zvezda i Partizan. "Neće niko da ih privatizuje, jer to ne vredi ništa, ali hoće da muzu državu", rekao je Vučić i zaključio da je sa tim gotovo i da to više neće biti moguće.

    Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je precizirao da se sa Krstićem nije saglasio oko cifara, ali da jeste sa gotovo svim merama. Potrebno je da uštedimo i preko milijardu i to promptno, borićemo se kroz mere fiskalne konsolidacije da zemlju oporavimo, dodao je on.

    On nije isključio mogućnost smanjenja penzija, ali je naglasio da to neće biti u procentima za koje se Krstić zakagao. "O penzijama ćemo tek razgovarati", istakao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE