Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NALED i AmCham: Zakon o radu korak napred

    Usvajanjem Zakona o radu Vlada Srbije je napravila reformski korak napred u smeru u odlučnog sprovođenja neophodnih reformi, ocenjuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

    Taj korak, kako se navodi u saopštenju NALED, oslobađa privredu nepotrebnih okova administracije i daje joj šansu da preživi krizne periode bez ugrožavanja prava zaposlenih.

    NALED smatra da će izmene Zakona o radu olakšati zapošljavanje starijih osoba, radnika kojima je ostalo nekoliko godina do penzije, kao i mladih koji čine polovinu od ukupno 750.000 nezaposlenih u Srbiji.

    Kako se dodaje, lakše zapošljavanje starijih lica na neodređeno vreme podstaći će ukidanje obaveze poslodavcima da otpremninu isplaćuju za celokupni radni staž. Odredbe koje se tiču ugovora na određeno, trebalo da stimulišu zapošljavanje lica kojima nedostaje samo nekoliko godina do penzije.

    NALED veruje da će izmene koje omogućavaju nove vidove zapošljavanja posebno pogodovati nezaposlenima, jer će zakon dozvoliti rad na daljinu i rad sa nepunim radnim vremenom.

    U saopštenju se dodaje, da su novina u zakonu i blaže kazne, kao i smanjivanje administriranja i papirologije, navodeći da izmene Zakona predviđaju uvođenje elektronskih evidencija i komunikacije, a biće ukinuta i radna knjižica. Ta odredba stupiće na snagu 2016. godine.

    NALED smatra da treba unaprediti odredbe koje se tiču proširenog dejstva kolektivnih ugovora, reprezentativnosti sindikata, kao i da se zakonom reguliše "lizing radne snage".

    Pozdravljajući usvajanje predloga Zakona o radu, u odvojenom saopštenju AmCham naglašava stav da će Zakon obezbediti predvidljivost regulative radnih odnosa, pravnu sigurnost i biti garant investitorima da se uslovi neće menjati na "ad-hoc" bazi.

    Novi Zakon o radu, uz doslednu primenu, sprečiće zloupotrebe kako od strane nesavesnih poslodavaca, tako i od nesavesnih zaposlenih.

    Usvajanje Zakona o radu je prvi u nizu reformskih zakona, ali je neophodno u što skorijem periodu urediti i oblasti koje će omogućiti predvidivost poreskog opterećenja, smanjenje sive ekonomije, povećanje likvidnosti privrede i brže dobijanje dozvola za izgradnju, navedeno je u saopštenju AmCham.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE