Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ozakonili rad dece od desete godine

    Bolivijske vlasti usvojile su zakon kojim je legalizovan rad dece od samo 10 godina starosti, obrazlažući takav propis kao neophodan zbog teške situacije u osiromašenoj zemlji.

    Potpredsednik Bolivije  Alvaro Garcia Linera izjavio je da novi zakon odražava lošu ekonomsku situaciju u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u Južnoj Americi, prenosi BBC.

    Prema novom zakonu, minimalna starost za zapošljavanje je 14 godina, iako u vanrednim okolnostima deca mogu da rade sa 12 godina za nekog poslodavca, ali uz dozvolu roditelja.

    Starosna granica za samozapošljavanje smanjena je na 10 godina. Međunarodna organizacija rada (MOR) pokrenula je istragu u vezi sa tim zakonom, usled bojazni da se njime krše globalni propisi o zapošaljavanju.

    U prethodnom zakonu o radu, nije bilo nikakvih izuzetaka i minimalna granica za zapošljavanje bila je 14 godina, što MOR dozvoljava zemljama u razvoju uprkos globalnoj granici od 15 godina.

    Više od 500.000 dece u Boliviji radi kako bi pomoglo svoju porodicu, zvanični su podaci kojima raspolaže UNICEF.

    Deca uglavnom rade kao čistači cipela ili prodavci hrane na ulicama glavnog grada Bolivije. Međutim, mnogo njih se suočava sa teškim uslovima rada u poljoprivredi, a često rade i u rudnicima.

    Socijalno orijentisana vlada nada se da će ovako pomoći istrebljenju ekstremnog siromaštva i drugih teških uslova u toj zemlji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE