Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mere za spas od bankrota

    Ukoliko Srbija hitno ne primeni mere koje bi dovele do godišnjih ušteda od 100 milijardi dinara, već dogodine bankrot ne možemo izbeći čim potrošimo novac koji smo dobili od Arapa. Profesor Milojko Arsić, uz ovo upozorenje, podseća i da se uz smanjenje plata i penzija za deset odsto, hitno mora sprečiti i veliki odliv sredstava u javna i državna preduzeća.

     

    „Mora se naći rešenje za Srbijagas, čije kredite sada, kroz budžet, otplaćuju poreski obveznici. Opet, da bi Srbijagas mogao normalno da radi i ne proizvodi gubitke, važno je naći partnere za Petrohemiju i Azotaru, koji su najveći dužnici za isporučeni gas. Pored toga, pitanje Železare Smederevo i svih firmi u restrukturiranju mora se rešavati što pre. Ogroman novac iz budžeta ide baš na održavanje proizvodnje“,  navodi profesor Arsić.

    Tu je, dodaje on, i intenziviranje suzbijanja sive ekonomije. Neke mere u ovoj oblasti su, kaže, najavljene, a važno je što pre doći i do rezultata.

    „Da bi Srbiju zaobišla kriza javnog duga, važno je što pre napraviti i strategiju u kojim sve segmentima država ima višak zaposlenih. Mislim da bi bilo dovoljno godišnje otpuštati po oko 20.000 onih koji se danas plaćaju iz budžeta. Naravno, važno je, uz socijalni program, osloboditi se i balasta koji država ima zbog firmi u restrukturiranju.“

    Profesor Arsić smatra da je korak u dobrom smeru to što je država donela izmene Zakona o PIO, što će doneti uštede u budžetu od 0,2 do 0,25 odsto BDP-a. Međutim, one na kratak rok ne mogu dati efekat.

    Kako prenosi Blic za 2015. godinu neophodno je obezbediti četiri milijarde evra za vraćanje starih dugova i kamata, kao i od 1,5 do tri milijarde evra za pokrivanje novog minusa države. Kako bi ekonomija Srbije krenula putem ozdravljenja, neophodno je:

    • smanjenje plata i penzija za 10 odsto
    • zaustavljanje odlivanja para u firme u resturkturiranju
    • suzbijanje sive ekonomije
    • smanjenje javnog sektora
    • profesionalizacija javnih preduzeća.

    Aranžman sa MMF možemo dobiti, smatra profesor Arsić, isključivo u slučaju da misija u septembru vidi deo konkretnih mera i planova. „Nepostojanje mera o kojima MMF već godinama priča, kada je u pitanju Srbija, odložilo je i razgovore za septembar“, konstatuje Arsić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE