Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbogatiji Rusi izgubili milijarde od početka godine

    Najbogatiji Rusi izgubili su milijarde dolara od početka godine kako se sve više steže obruč sankcije Zapada usled umešanosti Rusije u krizu u Ukrajini.

    Ruskih 19 milijardera izgubilo je 14,5 milijardi dolara od početka januara, pokazuju podaci Bloomberg indeksa. Za to vreme 64 milijardera sa područja Amerike steklo je 56,5 milijardi u istom tom periodu.

    Alisher Usmanov, najbogatiji čovek Rusije koji je stekao svoje bogatstvo zahvaljujući čeliku i gvožđu, tokom ove godine izgubio je 2,5 milijade dolara, što je dovelo i do pada od 13 odsto njegovog bogatstva koje se sada procenjuje na 17,7 milijardi dolara.

    Vladimir Lisin, ruski tajkun u oblasti čelika, izgubio je 2,4 milijarde, gotovo 17 odsto vrednosti njegovog bogatstva. Biznismen Andrey Melnichenko izgubio je 2,1 milijardu, oko 14 odsto vrednosti njegovog bogatstva.

    Bill Gates, bivši izvršni direktor kompanije Microsoft, ove godine povećao je vrednost svog bogatstva za šest milijardi dolara, uprkos tome što su i pojedini Amerikanci izgubili ne tako male svote. Tako je Jeff Bezos, direktor Amazona tokom ove godine izgubio je 3,4 milijarde dolara.

    Ruski milijarderi koji su želeli da ostanu anonimni rekli su Bloombergu da većina elitnih privrednika ove zemlje izbezumljeno gleda ka Putinu i da li će njegova politika ka Ukrajini dovesti do novih sankcija.

    „Čak iako sankcije ne budu pooštrene, rusku privredu verovatno će teško pogoditi najnovije slabosti na finansijskim tržištima i rastuća nesprmenost zapadnih kompnaija i banaka da posluju sa Rusijom“, istakao je Julian Jessop, glavni globalni ekonomsita Capital Economicsa.

    Prema rečima Sebastian Kurza, šefa austrijske diplomatije, Evropska komisija će dobiti mandat da pripremi sankcije u oblastim ključnih tehnologija i odbrane nakon pada malezijskog aviona una istoku Ukrajine.

    Šefovi diplomatija zemalja EU, međutim, nisu još uvek doneli odluku o jačanju sankcija Rusiji. Prem rečima Catherine Ashton, visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, kaznene mere će biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE