Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Monetizacija autoputeva smanjuje hrvatski dug

    Ministar finansija Hrvatske Boris Lalova kaže da ga javni dug zabrinjava jer njegov rast podrazumeva puno teže reforme, te očekuje da se do kraja godine sprovede monetizacija autoputeva kako bi se dug smanjio.

    Prema najnovijim podacima Eurostata, hrvatski javni dug dostigao je u prvom tromesečju 221,8 milijardi kuna, što je za 1,6 milijardi više nego u prethodnom kvartalu. To čini 68 odsto BDP, što je za 0,6 procentnih poena više nego na kraju 2013.

    Početkom godine Hrvatska je potpala pod proceduru prekomernog deficita (EDP), mehanizma EU za vraćanje budžetskog minusa ispod tri, a javnog duga ispod 60 posto BDP, kako nalažu kriterijumi iz Maastrichta.

    Smanjenje javnog duga, Lalovac vidi u monetizaciji autoputeva, izrazivši nadu da će se to završiti do kraja godine. Cilj je da se monetizacija autoputeva isključivo koristi za smanjivanje javnog duga.

    Budžetski deficit neće biti takav problem u budućnosti, međutim javni dug svakako hoće, izjavio je Lalovac, dodajućii da se intenzivno razgovara s ministrom saobraćaja Sinišom Hajdašem Dončićem oko novih ponuda.

    Pritom procenjuje da bi se monetizacijom moglo dobiti otprilike tri milijarde evra, pa bi se za toliko smanjio i javni dug.

    Analitičari upozoravaju da bi tokom ove i iduće godine javni dug mogao nastaviti da raste, s obzirom na to da postoji mogućnost da se u obuhvat uključe Hrvatske autoceste i Autoput Rijeka-Zagreb s popriličnim obvezama.

    Uključe li se i dugovi autoputeva, kao i HBOR u obračun ukupnog javnog duga, njegov udeo mogao bi, kažu pojedini analitičari, premašiti i 80 odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE