Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučković: I deset godina do oporavka

    Srbija će, u najboljem slučaju, tek za desetak godina moći da javni dug vrati na 45 odsto bruto društvenog proizvoda, što je maksimum koji je propisan zakonom, kaže član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

    Na seminaru za poslanike u Skupštini Srbije o budžetu i budžetskim procedurama, Vučković je rekao da i neke projekcije koje je pravio Fiskalni savet, kao i Vlada u poslednjoj fiskalnoj strategiji, pokazuju da Srbija neće moći brzo i lako da se vrati u okvire održive putanje za javni dug.

    U vreme kada su pisana fiskalna pravila izgledalo je da je ovo dobro odmerena granica za javni dug, rekao je Vučković, napominjući da je dug sada znatno iznad te granice, odnosno da je već na 65 procenata BDP.

    Prema rečima Vučkovića, Srbija ima i znatno veći deficit budžeta opšte države nego što je propisano Zakonom o budžetskom sistemu, koji predviđa jedan procenat, i sadašnji proračuni pokazuju da je osam odsto.

    "Videćemo kakav će biti rebalans i mere, ali sadašnji proračuni pokazuju deficit od osam procenata BDP. Tako da smo daleko od cilja, a još veća nevolja je što iz godine u godinu, umesto da imamo smanjenje deficita, mi se krećemo u suprotnom pravcu", rekao je član Fiskalnog saveta.

    On smatra da, i pored toga što su daleko premašene maksimalne granice za javni dug i deficit budžeta opšte države, postavljene granice ne bi trebalo menjati.

    Granica je potrebna da bi se što pre preokrenula putanja javnog duga i kako bismo došli na jedan silazni trend i vratili dug vremenom u propisane granice, rekao je Vučković.

    On je istakao da je Zakon o budžetskom sistemu dobar. Zakon je moderan i u njemu se ukazuje na značaj održivosti javnog duga, na uredno servisiranje duga i upravljanje fiskalnim rizicima, rekao je Vučković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE