Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obračunski listić (ne)dovoljan za redovnu platu

    Uvođenje obračunskog listića, koji bi radnicima trebalo da olakša naplatu neisplaćenih zarada, nedovoljno je i država bi trebalo kroz zakone bolje da uredi tu oblast, tvrdi predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atnacković.

    Država bi trebalo da kroz zakonodavstvo uredi taj odnos, kao što je to urađeno u većini zemalja, i da zajedno sa obračunom zarade poslodavac u prvi isplatni red stavi isplatu zarada, rekao je Atanacković za Tanjug.

    To znači da bi država morala da kao obavezu uvede da je poslodavac dužan da uz poreze i doprinose, isplati i zaradu. Nikome nije u interesu da se lanac dugovanja širi, jer ako zaposleni ne dobije zaradu, onda ne može da izmiruje račune, niti ima za osnovne potrebe, rekao je Atanacković.

    On je naglasio da će Unija predložiti vladi neka rešenja koja bi pomogla da se u tom segmentu uspostavi sistem i podsetio da se i zemlje iz okruženja suočavaju sa sličnim problemima, pa je tako Hrvatska objavila spisak kompanija koje nisu isplatile zarade.

    Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da će uvođenje obračunskog listića omogućiti da radnik može preko suda da naplati zaradu koju mu poslodavac nije isplatio, pod uslovom da na računu firme ima novca.

    Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da će to u praksi biti teško ostvarivo.

    "Šta će se desiti ako na desetine hiljada radnika u istom momentu preda javnu ispravu sudovima, koji su ionako zagušeni? Šta će se desiti ako poslodavac uloži prigovor? Čim se uloži prigovor ide se na parnicu, a čime dolazimo na ono što i sada imamo, sudski postupak koji traje dugo", objasnila je Savić.

    Ona je podsetila da je ASNS predlagao da se, kao i u većini evropskih zemalja, zakonom predvidi da ukoliko poslodavac nije isplatio radniku zaradu dva meseca, trećeg meseca ide u stečaj, dodajući da bi se, pod pretnjom stečaja, poslodavci drugačije ponašali.

    Predsednik Konfederacije slobodinik sindikata Ivica Cvetanović veruje da će uvođenje instituta platnog listića dati rezultate.

    Ukazujući da zakonske izmene predviđaju i da je poslodavac dužan da vodi mesečnu evidenciju zarada, a da u protivnom može biti novčano kažnjen, Cvetanović smatra da je napravljen veliki pomak, jer će poslodavci biti u obavezi da redovno isplaćuju zaradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE