Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU glavni partner Rusije, ali…

    Rusija će ostati fokusirana na obostrano korisne odnose sa Evropskom unijom, koja će još dugo biti glavni ruski trgovinski partner, rekao je premijer Dmitrij Medvedev, na savetovanju s ruskim trgovinskim predstavnicima.

    Istina je da ukrajinska kriza komplikuje naše odnose sa EU. Ponekad su takvi događaji prekretnica između prošlosti i budućnosti Evrope. Ali, za našu zemlju to nije tako, naglasio je on.

    EU će još dugo biti naš glavni trgovinski partner, ukazao je Medvedev i podsetio da znatan deo energetskih potreba Evrope zavisi od isporuka iz Rusije, preneo je Itar Tass.

    Istovremeno, Rusija mora da bude uverena da su njeni ekonomski interesi osigurani na pravi način. U vezi s tim, on je podsetio da je EU zaključila sporazum o pridruživanju s Ukrajinom i Moldavijom, zemljama koje su istovremeno uključene u zonu slobodne trgovine sa Rusijom.

    Mi objektivno procenjujemo negativan uticaj takvih rešenja za našu privredu. Smatramo te rizike dovoljno ozbiljnim, posebno u pogledu tehničkih propisa, standarda, sanitarne i fitosanitarne kontrole, naglasio je premijer.

    Zbog toga obavljamo konsultacije sa EU, partnerima u Carinskoj uniji i Zajednici Nezavisnih Država i bićemo prinuđeni da u određenoj situaciji uvedemo zaštitne mere ukazao je Medvedev, ističući spremnost Rusije za proširenja Carinske unije i osnivanje novih zona slobodne trgovine, između ostalog i u Evropi.

    Zajedno s našim partnerima iz Belorusije i Kazahstana, spremni smo za proširenje Carinske unije i formiranje Zona slobodne trgovine, kako sa posebnim državama, tako i sa regionima, rekao je ruski premijer.

    Prema njegovim rečima, od 2015. godine i formiranja Evroazijskog ekonomskog saveza, biće omogućena sloboda kretanja robe i usluga, kapitala i radne snage na teritoriji sve tri zemlje.

    Sa aspekta posla, kako je rekao, to je ekonomsko prostranstvo na kome se po jedinstvenim pravilima i standardima mogu znatno smanjiti troškovi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE