Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MOL traži do tri milijarde evra za Inu?

    Odnosi između Hrvatske i MOL-a oko Ine došli su do tačke u kojoj se izgleda jedino može dogovarati cena otkupa deonice ili prodaje deonica trećoj strani.

    Prema informacijama od izvora s obe strane, čini se da su i Vlada i MOL odlučili da trebaju da se  rastanu. Nezvanično se već pisalo da je MOL odlučio svoj paket u Ini da proda, ali je Večernjem listu to iz visokih izvora i potvrđeno.

    MOL navodno traži od dve do tri milijarde evra za 4,9 miliona deonica Ine, što bi bilo od 3.096 do 4.604 kuna po deonici Ine. S druge strane, Hrvatska, u slučaju da uspe da zatvori finansijsku konstrukciju, ne želi da da više od 2.500 kuna po deonici, što je ukupno oko 1,6 milijardi evra za ceo paket. Ruski Gazprom, koji je pokazao interes za ulazak u vlasničku strukturu Ine, verovatno bi bio spreman da plati veću cenu, ali ni EU ni SAD, čiji uticaj na Hrvatsku ne treba podceniti, ne bi blagonaklono gledale na takvu transakciju.

    Zato se čini da iza namere da Hrvatska preuzme Inu, o čemu je ministar privrede Ivan Vrdoljak govorio u razgovoru za Bloomberg, stoji podrška iz tih centara. Kako je potvrđeno iz izvora dobro upoznatih s namerama Vlade, Hrvatska ima dva modela po kojima bi mogla da otkupi dionice Ine od MOL-a.

    Prvi predviđa kupovinu klasičnim kreditom. Investicioni fond, sindikat banaka ili pak jedna velika investiciona banka Hrvatskoj bi odobrili novac za preuzimanje paketa koji drži MOL, ali za taj kredit ne bi garantovala država, već bi kolateral bile same deonice. Dakle u zalog bi se dalo 49,08 odsto kupljenih deonica plus 19 odsto dionica koje država poseduje. Država bi zauzvrat za kredit obećala i da će u roku od dve godine prodati većinski paket u Ini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE