Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obavezno odvajanje otpada u Hrvatskoj

    Gradovi i opštine u Hrvatskoj dužni su da omoguće selektivno skupljanje otpada, a predviđene kazne za one gradove koji to nisu omogućili, kreću se od 100 do 300 hiljada kuna.

    Prema novom zakonu, jedinice lokalne samouprave trebale su da osiguraju odvojeno prikupljanje otpada svojim građanima. Nakon što je resorni ministar Mihael Zmajlović u junu poručio da nikakvog odgađanja roka neće biti, inspektori su krenuli u obilazak terena.

    U poslednje dve nedelje, stanje na terenu je poboljšano. Povećan je broj opština i gradova, i to za 50 odsto, koji su uveli primarnu selekciju, istakao je pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Hepar.

    Postavljeno je oko 7.000 kontejnera. Naravno, potrebno ih je još. Od ukupnog broja jedinica lokalne samouprave, plan upravljanja otpadom ima njih 459, a od ukupnog broja gradova i opština, 72 odsto ima neki oblik primarne selekcije.

    Građani bi trebalo da od danas odvojeno prikupljaju otpad, naravno, ukoliko su im jedinice lokalne samouprave osigurale reciklažna dvorišta, zasebne kante ili bilo kakav drugi oblike primarne selekcije.

    Oni koji to nisu uradili, inspekcija će ih ponovno posetiti, a imaju šest nedelja da po tom pitanju dostave bilo kakve aktivnosti, a u Ministarstvu poručuju kako bi oni koji će odvojeno prikupljati otpad, mogli imati manje račune.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE