Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorska Pobjeda odlazi u stečaj

    Najstariji crnogorski dnevni list Pobjeda na svoj sedamdeseti rođendan završiće u stečaju.

    Ovaj dnevni list, koji godinama unazad gubi čitaoce i novac, posle nekoliko neuspešnih pokušaja privatizacije i preuzimanja zgrade na atraktivnoj lokaciji od strane Vlade, izgleda da je pušten niz vodu. Zahtev za pokretanje stečaja podnela je Poreska uprava, zbog neplaćenih poreza od 1,15 miliona evra, i pretežno za doprinose zaposlenima kojih je, trenutno, oko dve stotine.

    Pobjeda je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore. I pored toga što je to nezakonito, budući da država ne može biti vlasnik štampanog medija, Vlada već godinama ’prebija’ poreska dugovanja u zamenu za akcije i sada već poseduje 86 odsto.

    Međutim, upravo se država, odnosno Vlada, prošle godine postarala da “staru damu” ostavi bez krova nad glavom i time šanse da ova medijska kuća nađe strateškog partnera svede na nivo statističke greške. Vlada je u kontroverznoj transakciji preuzela njenu zgradu i zemljište, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, za 4,8 miliona evra. Tada su iz Vlade tvrdili da “nema ništa sporno” u tome što država, praktično, kupuje nešto što je već njeno.

    Takođe, tvrdili su da izuzimanje vredne zgrade iz vlasništva Pobjede neće imati uticaja na njenu buduću privatizaciju, iako je glavni motiv interesovanja jedinog prijavljenog kupca na poslednjem tenderu, sarajevskog Avaza, bila upravo nepokretnost na toj atraktivnoj lokaciji.

    Gubitak Pobjede u ovom momentu procenjuje se na minus osam miliona evra, dok je akumulirani gubitak 26,23 miliona. Račun ove medijske kuće pre mesec dana blokiran je zbog duga od pola miliona evra. Svi krediti Pobjede pokriveni su državnim garancijama, koje posle uvođenja stečaja automatski dolaze na naplatu i, naravno, padaju na grbaču svih građana. Prema bilansu stanja, ukupno kreditno zaduženje dostiže oko deset miliona evra.

    Stečajnu masu Pobjede čini samo štamparija u njenom vlasništvu, pa će najveći broj poverilaca ostati kratkih rukava.

    U sitaciji kada štampani mediji jedva spajaju kraj s krajem, izgledi da će neko kupiti štampariju i nastaviti sa izdavanjem dnevnih novina izgledaju malo verovatni, zaključuju Novosti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE