Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska hrana sve traženija u Rusiji

    Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je u prvoj polovini 2014. godine čak 68 odsto i dostigao je vrednost od 117 miliona dolara, objavila je Privredna komora Srbije.

    Očekuje se da do kraja godine vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostigne 300 miliona dolara.

    Povećanje plasmana najviše je izraženo kod svežeg i prerađenog voća i povrća, sira, svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, sokova, vina i ostalih alkoholnih pića, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža.

    Izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju u 2013. vredeo je 184,6 miliona dolara i bio je za 13 odsto veći nego godinu ranije.

    Velike svetske kompanije prehrambenog sektora razmatraju mogućnost investiranja u Srbiji, organizovanja proizvodnje i korišćenja modela preferencijalnog plasmana proizvoda na tržištu Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima Srbija ima potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini i bescarinskom izvozu, ukazali su u PKS.

    Prehrambeni proizvodi čine petinu od ukupnog izvoza Srbije u Rusiju. Za prvih šest meseci 2014. godine izvoz iz Srbije iznosio je 486,7 miliona, a uvoz iz Rusije 1,16 milijardi dolara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE