Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agraru 180 miliona evra iz IPARD programa

    Srpski poljoprivrednici imaće na raspolaganju 180 miliona evra za unapređenje konkurentnosti agrara u okviru IPARD 2 programa (IPA Rural Development), koji predstavlja deo pretpristupne pomoći Evropske unije.

    Program se realizuje od 2015. do 2020. godine i namenjen je direktnim korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i onima koji se bave seoskim turizmom, rekao je na prezentaciji tog programa načelnik Odeljenja za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Mirković.

    Plan je da Evropska komisija do kraja godine usvoji i odobri IPARD2 program, da se tokom 2015. okonča proces akreditacije, a početkom 2016. objave pozivi za korišćenje sredstava, saopšteno je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

    Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović naglasio je da je cilj da se tokom pregovora sa EU srpska poljoprivreda pripremi za zahtevno tržište Unije, da bude konkurentna i spremna za velike izazove.

    Pored značajnih sredstava koja će kroz IPARD2 biti na raspolaganju poljoprivrednicima, veoma je važno što će kroz taj program biti uspostavljen jasan i transparentan sistem raspodele sredstava, objasnio je Golubović, inače glavni pregovarač sa EU u oblasti agrara.

    Golubović je podsetio da se 75 odsto zakonodavstva EU odnosi na poljoprivredu i ekologiju, zbog čega su pred Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine veliki zadaci i izazovi. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE