Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plata – neizvesnost na kraju svakog meseca

    Oko 50.000 radnika u Srbiji se na kraju svakog meseca pita da li će uopšte primiti zaradu, najčešće u privatnom sektoru gde redovnu platu prima oko 40 odsto zaposlenih. Ni novi Zakon o radu ne daje inspektorima veću moć.

    Sa više od osam godina neisplaćenih zarada, niško preduzeće za osobe s invaliditetom Vuk Karadžić je lider u kršenju radničkih prava u Srbiji, javlja B92.

    Na svojih 100 plata i dalje čekaju zaposleni u niškoj štampariji Vuk Karadžić. Osobe s invaliditetom uz državne subvencije poslednjih 10 meseci primaju bar minimalac. Ostali skoro ništa. 

    Direktor štamparije Bratislav Stojković tvrdi da njegova firma ne pravi ozbiljne prekršaje, a poručuje da je država jedina koja može da im pomogne.

    Neizvesnu zaradu na kraju svakog meseca, prema zvaničnim podacima, ima više od 50.000 zvanično zaposlenih u Srbiji. Ombudsman Saša Janković upozorava na to da ni novi Zakon o radu nije dao veću moć inspektorima za rad.

    S moje tačke gledišta za desetine i stotine hiljada građana Srbije potpuno je irelevantno da li je novi Zakon strožiji od starog, jer ni po starom ni po novom nisu ostvarivali prava, kaže on.

    Janković poručuje da je država ta koja mora da obezbedi da se poštuje ono što piše u Zakonu. U ovom trenutku poslodavcima je jeftinije, može im se jer na njihovoj je savesti da poštuju ono što piše u zakonu, upozorava ombudsman.

    Iz Vlade poručuju da je novi Zakon uveo obavezu izdavanja obračunskog listića, s kojim radnik kojem nije isplaćena zarada može direktno u sud. Opet je odgovornost na pojedincu, a ne na državi, ukazuje Janković.

    Ukoliko radnik odluči da pred sudom pozove svog gazdu na odgovornost, obračunski listić i sud mu mogu obezbediti isplatu zarađene plate, ali samo ako na računu firme ima novca, što vrlo često nije slučaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE