Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove sankcije pretnja po Južni tok

    Evropska unija je predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gazpromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa na Arktiku.

    Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Reuters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

    Ukoliko predlog bude usvojen, to bi značilo odlaganje velikih energetskih projekata u oblasti gasovoda, gde je Rusija dominantna, kao i na brzorastućem globalnom tržištu TPG, u kom Rusija za sada ne igra veću ulogu.

    Sve to dovelo bi do usporavanja ili blokiranja razvoja gasovoda Južni tok, čiji planirani kapacitet bi pokrio 15 odsto evropske tražnje i zacementiralo poziciju Rusije kao dominantnog isporučioca gasa Evropi.

    Ukoliko evropski partneri budu sprečeni da rade na nekom od velikih ruskih naftnih i gasnih projekata zbog sankcija, ti projekti će bez sumnje biti odloženi, rekao je jedan od savetnika iz ruskog energetskog sektora.

    Sankcije bi takođe ugrozile plan Novateka za izvoz gasa sa  arktičkog poluostrva Jamal. Pooštravanje sankcija Moskvi, međutim, moglo bi dovesti do podela u EU, budući da neke od njenih članica, poput Nemačke i Italije, imaju snažne ekonomske veze sa Rusijom, koje bi bile ugrožene novim udarom sankcija.

    Evropska unija odlučila je da pooštri ciljane sankcije protiv Rusije i da doda na "crnu listu" 15 državljana i 18 entiteta zbog podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, saopštili su izvori iz EU.

    Imena ruskih državljana i entiteta na koje se odnosi mera zamrzavanja imovine i zabrana putovanja u EU još nisu poznata. Među 18 entiteta je devet kompanija i devet institucija, dodao je izvor iz EU.

    Odluka je doneta na sastanku ambasadora 28 država članica EU u Briselu. Lista bi trebalo da bude poznata krajem nedelje.

    EU i Ukrajina dogovorile osnivanje grupe za gas

    EU i Ukrajina su se dogovorile da 30. jula formiraju bilateralnu konsultacionu grupu za gas, rekao je danas ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan, nakon razgovora s evropskim komesarom za energetiku Guntherom Oettingerom.

    Grupu će činiti dva predstavnika Evropske komisije (EK) i dva predstavnika Ukrajine, precizirao je Prodan, a prenosi Itar Tass.

    On je po dolasku u Brisel rekao novinarima da bi za garantovano punjenje podzemnih skladišta gasa, Ukrajina trebalo u potpunosti da se poveže sa energetskim tržištem EU i pređe na virtuelno reverzibilno (obrnutim smerom) snabdevanje gasom iz EU.

    Ideja virtuelnog reversa podrazumeva da Ukrajina kupuje određenu količinu gasa od evropskih trgovaca, a zatim odgovarajući obim preuzme iz ruskog tranzitnog gasa koji ide u zemlje EU.

    Gazprom praksu virtuelnih reverzibilnih isporuka smatra nelegalnom, a takođe isključuje mogućnost korišćenja magistralnih gasovoda za fizičku reverzibilnu isporuku, navodi Itar Tass. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE