Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora hoće u Južni tok

    Crna Gora je zainteresovana za uključivanje u gasovod Južni tok, kao način diverzifikacije energetskih izvora i sredstvo jačanja konkurentnosti ekonomije, saopštio je crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

    Kavarić je na sednici parlamenta rekao da se Crna Gora ne nalazi direktno na koridoru tog regionalnog gasovoda, tako da nije do sada učestvovala u potpisivanju međudržavnih sporazuma koji bi podržali njegovu gradnju.

    Formalnu ponudu nismo dobili, ali bilo je izvesnih razgovora na tu temu sa predstavnicima ruskog Gazproma, koji realizuje projekat.

    Razgovarano je o crnogorskim potrebama za gasom i količinama koje bi se mogle plasirati na domaće tržište kroz gradnju gasovoda, rekao je on, dodajući da je jedna studija pokazala da bi Crnoj Gori bilo potrebno oko pola milijarde kubnih metara gasa godišnje za potrošnju.

    Crna Gora, zbog malog tržišta i nepostojanja gasne infrastrukture, ne predstavlja cilj razvoja bilo kojeg projekta gasifikacije.

    Međutim, država aktivno participira i nastoji da sa drugim zemljama regiona realizuje infrastrukturne projekte vezane za gas, koji bi mogli proći i kroz Crnu Goru, kazao je Kavarić.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo ekonomije je u tu svrhu, u okviru infrastrukturnih projekata za zapadni Balkan (WBIF), obezbedilo donaciju od 550.000 evra za izradu studije pod nazivom "Master plan gasifikacije Crne Gore – Prioritetni projektni portfolio u Crnoj Gori".

    Studija će, kako je objašnjeno, bliže analizirati potrebe Crne Gore za potrošnjom gasa i način razvijanja gasne infrastrukturne mreže.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE