Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojen program obnove stambenih objekata

    Vlada Srbije usvojila je programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na poplavljenim područjima, a planirana je izgradnja 350 kuća i isplata finansijske pomoći za vlasnike 10.000 oštećenih stambenih objekata.

    Državnim programom obnove biće izgrađene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova domaćinstva.

    Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

    Porodicama kojima su objekti porušeni, a gradnja novih nije moguća, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća. To je dva miliona dinara za kuće od 60 kvadrata, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara.

    Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja, za prvu kategoriju 120.000, za drugu 200.000, za treću kategoriju 250.000, za četvrtu 350.000 i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara.

    Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijarde dinara, a rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave u skladu sa Zakonom.

    Prilikom odlučivanja, pored ostalog, uzimaće se u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa Zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine i da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo.

    Lokalne samouprave dostavljaće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći, navodi se u saopštenju.

    Pišu se rešenja za izgradnju i za novac koji građani mogu da dobiju, i u skladu sa propisima u roku od osam dana građani će dobiti prve isplate, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

    Ministarka za RTS kaže da će novim odlukama i putevi biti brže popravljeni. Očekuje se da do 1. oktobra budu završeni putevi, a da do sredine jeseni kuće budu useljive.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE