Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ‘Todorić mora biti profesionalniji’

    Uspešnost integracije Agrokora i Mercatora zavisiće od sposobnosti Todorića da apsorbuje veliki potencijal koji mu donosi slovenačka firma, ocenjuju stručnjaci.

    "Mislim da se Agrokorom upravlja previše porodično, a premalo profesionalno", rekao je konsultant Marijan Kostrenčić jedan od najboljih poznavaoca korporativnih prilika u Hrvatskoj.

    Prema njegovim rečima, za Agrokor bi dobro bilo da ima neke suinvestitore, ali ne banku nego privatne fondove koji bi pojačali oštrinu upravljanja i dali neku objektivnost.

    "Porodični način upravljanja bio je dobar do neke faze, sada je loš. Ja bih rado da uspe jer je to potencijal za sve hrvatske male subjekte, ali procenjujem da je manjkavost sistema velika' , rekao je on i istakao da proces spajanja mora biti brz i efikasan, jer ako to ne teče brzo, neće se nikada do kraja sprovesti.

    "Tako smo 1999. spojili četiri kompanije u današnju Luru, odredili smo  veoma kratak rok od šest meseci. Međutim, pitanje je da li je porodica Todorić dovoljno samokritična da to sprovede i da u proces uključi i najbolje ljude iz Mercatora“, rekao je Kostrenčić dodajući kako sumnja da Agrokor može dugoročno i srednjoročno finansijski da izdrži preuzimanje.

    'Kratkoročno da, s tim da treba pripremati strateško partnerstvo sa nekim stranim lancem' , misli Kostrenčić .
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE