Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Potop` slovenačkih nekretnina

    Pad cena nekretnina u Sloveniji prošle godine se intenzivirao, broj prodatih kuća i stanova smanjen je za 12 odsto u odnosu na 2012, što ukazuje da bi tržište nekretnina ove godine moglo da potone na novo dno ekonomske krize.

    U izveštaju o slovenačkom tržištu nekretnina za 2013, u Geodetskoj upravi Republike Slovenije (GURS) navode da je prošle godine prvi put nakon 2009. prodato manje od 10.000 stambenih jedinica. U godini pre prodato je nešto ispod 11.000 jedinica.

    Prosečna cena stana iznosila je 1.510 evra za kvadratni metar i u poređenju sa 2012. godinom niža je za sedam procenata, prenosi SEEbiz.

    Najskuplji stanovi su i dalje u Kranjskoj Gori, na slovenačkoj obali i u Ljubljani, gde je prosečna cena kvadrata još uvek iznad 2.000 evra. Najskuplji stan prodat prošle godine bio je jedan trosobni u Ljubljani, za 6.200 evra po kvadratu.

    U GURS smatraju da će dinamiku na tržištu nekretnina ove godine presudno odrediti tzv. loša banka (DUTB), s obzirom na to da su banke poverioci na nju prenele svoja potraživanja vezana za nekretnine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE