Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pozajmljeno vreme: Ključ za balans u životu

    Balans između rada i odmora, ključan je za miran život. Upravo u tom balansu se krije ključ uspeha. Kada biramo između posla i onoga što volimo, gotovo uvek se odreknemo ovog drugog. Ako vam je plata, ispred hobija onda treba da iskoristite prednosti onoga što psiholozii zovu „pozajmljeno vreme“ . Jeff Boss, pisac i fitnes entuzijasta, predlaže četiri načina kako da bolje iskoriste pozajmljeno vreme.

    Vežbajte u kancelariji. Možda se nećete pretvoriti u bodibildera, ali u vežbanju u kancelariji  svakako nema ničeg loše.  Obavezno ponesite dezodorans i rezervnu odeću, a bilo bi dobro da za vežbanje imate  tegove ili vijaču, a ako vam se ta ideja ne dopada onda mudro iskoristit težinu svog tela.  Ako ste zabrinuti šta će kolege reći, jer vi vežbate umesto da radite, u svoju obranu možete reći  da vežbe utiču na smanjenje stresa, bolju koncentraciju i veću efikasnost na poslu. John Ratey profesor psihijatrije na Harvard Medical School i autor knjige „ Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain“, tvrdi da se „tokom doslednog vežbanja proizvodi se protein, koji  krvotokom putuje do mozga i igra ključnu ulogu mehanizmu najviših misaonih procesa.“

    Idite sami na odmor. Zaboravite porodicu, izignorišite prijatelje i ostavite posao iza sebe. Tih nekoliko dana provedite sami sa sobom u miru. Ne samo da ćete se lepo odmoriti već ćete unaprediti svoj poslovni i privatni život. Tokom odmora obavezno izdvojite bar sat vremena da napišete ciljeve koje bi ste voleli da ostavraite. Slobodno zabeležite sve o čemu maštate, bez obzira koliko vam se čini nerealno, jer  stručnjaci tvrde da kad se nešto napiše na papir veća ja verovatnoća da će se ostvariti.

    Zabeležite u svoj planer vreme za odmor. Ako ste od onih ljudi koji vole da beleže raspored obaveza za naredni dan, onda u njega upišite i vreme za odmor. Potrudite se da tu „obavezu“ nikako ne preskačeta  i da ona postane deo svakodnevne rutine.

    Ustanite rano i to vreme posvetite sebi. Naravno, ako ste spavalica onda ovo nije predlog za vas. Boss kaže: „ Lično, volim da se probudim rano oko 4:30, jer ako to ne uradim neću imti vremena da se posveti stvarima kao što su vezbanje, čitanje i  pisanje i onda ću zbog toga ceo dan biti nervozan“.

    Ako ste nezadovoljni jer  zbog posla nemate vreme za sebe, onda možda trebate da se  preispite da li je taj posao koj radite uopšte vredan vaše zrtve.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE