Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smenjeno sedam direktora

    Vlada Srbije smenila direktore Železnica, Aerodroma, Diposa, Državne lutrije, Dunav osiguranja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Agencije za bezbednost saobraćaja, a donet je i zaključak o spajanju preduzeća Putevi Srbije i Koridor 10.

    Premijer Aleksandar Vučić je na sednici Vlade u Nišu istakao da će novi direktori biti birani na javnim konkursima i da će biti izabrani najstručniji ljudi. On je najavio da će Vlada najverovatnije u četvrtak da imenuje vršioce dužnosti direktora u tim preduzećima.

    Prema njegovim rečima, ovim Vlada počinje proces promena u javnim preduzećima i to nije proces koji će biti završen danas. "Očekuje se da oko 70 odsto direktora u javnim preduzećima bude promenjeno do kraja avgusta", rekao je premijer.

    Vučić je najavio da će biti temeljnih promena i u Elektroprivredi Srbije, ali će se Vlada time baviti u narednom periodu. On je podsetio da je najveći broj smenjenih direktora upravo iz SNS.

    Govoreći o spajanju Puteva Srbije i Koridora 10, Vučić je rekao da je to trebalo uraditi mnogo ranije, jer su, iz besmislenih partijskih i političkih razloga, ova preduzeća razdvajana da bi se "lakše podelio plen, a samo je država gubila".

    Premijer je poručio i da će Srbija 2016. godine verovatno biti zemlja sa najvećim rastom u Evropi. Najavio je i da će u septembru Ikarbus potpisati više ugovora sa Mercedesom.

    Mi ćemo biti pod pritiskom za manjom državnom pomoći posle mera fiskalne konsolidacije, imaćemo više novca za finansiranje, za podršku investitorima i nećemo odustati od toga zato što ne pristajemo da zemlju uvodimo u recesiju 2015. i 2016. godine, rekao je Vučić.

    Nećemo da pristajemo na to da mi "sečemo noge" sebi zato što neko drugi misli da je to politički potrebno. Mi poštujemo sve i nalazimo se na evropskom putu, ali nećemo da radimo protiv naše zemlje, poručio je premijer.

    Smenjeni direktori:

    Železnice Srbije – Dragoljub Simonović
    Aerodrom Beograd – Velimir Radosavljević
    Dipos – Kostadin Popović
    Državna lutrija Srbije – Branimir Božović
    Dunav osiguranje – Marko Ćulibrk
    Direktorat civilnog vazduhoplovstva – Milan Živanović
    Agencija za bezbednost saobraćaja – Stojadin Jovanović

    "Držimo se programa kao pijan plota"

    Vučić je na konferenciji za medije posle sednice Vlade rekao da su pred Srbijom teške reforme i da je ova vlada u njih krenula hrabrije i odlučnije nego sve prethodne. Ukazao je da je cilj da za dve ili tri godine živimo bolje, da imamo zdravije finansije i bolju privredu.

    Kako je rekao, Vlada je radila pod pritiskom i bila je angažovana u poplavama, ali je ispunila gotovo sve što je obećala za prvih sto dana rada.

    Videćete, kad uporedite reči iz ekspozea, da je sve ispunjeno osim smanjenja plata u javnom sektoru. Sve ostalo je urađeno. Te mere će dati rezultate u godinama pred nama, rekao je Vučić.

    Podsetio je da je reč o reformama javnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju, fiskalnoj konsolidaciji, borbi protiv sive ekonomije i reformi javne administracije.

    Vučić je naveo da Srbija za svoj rad dobija priznanje od svih u svetu i da reformske zakone pozdravljaju Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Kako je rekao, Srbija bi trebalo da nadoknadi vreme koje je propušteno u prethodnim godinama.

    "Mislim da prvi put ljudi vide da imamo jasan plan i program kojeg se držimo kao pijan plota. To je jedini plan koji je uspostavljen. Ako to ostvarimo, pre kraja mandata ove vlade živećemo u mnogo boljoj i zdravijoj Srbiji", istakao je premijer.

    Balans između EU i Rusije

    Govoreći o odnosima sa Evropskom unijom i Rusijom, Vučić je naveo da je Srbija na najbolji mogući način do sada štitila svoje nacionalne interese.

    On je podvukao da ne može da kaže, ma koliko to neko od njega tražio, da je Južni tok loš za Srbiju. Imamo najbolji ugovor za Južni tok, ima bolji nego druge zemlje, podvukao je Vučić.

    "Sad ja treba da sečem nogu Srbiji i svom narodu, jer mi tu treba da dobijemo 470 miliona evra", rekao je premijer i podvukao da je to 470 miliona evra koje direktno idu u budžet.

    Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je da stav Srbije prema Ukrajini i njenom sukobu s Rusijom nailazi na otpor zemalja koje žele brži ulazak Srbije u EU.

    On je naglasio da se u narednom periodu mogu očekivati oštrije sankcije Rusiji u vidu zabrane poslovanja, što može dovesti u pitanje izgradnju Južnog toka i drugih strateških projekata "za koje smo životno zainteresovani".

    "To pogađa naše državne i nacionalne interese, ne samo zato što će biti sve veći pritisak da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, već i zato što će poslovanje tih kompanija u ovom delu Evrope biti dosta teško", rekao je Dačić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE