Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema otpisa dugova za pretplatu

    Ukidanjem televizijske pretplate koje donose novi medijski zakoni neće nestati i dugovi građana, a razmatra se nekoliko modela za izmirivanje dugova građana, najverovatnije na rate bez kamate.

    Javni servis RTS trenutno uspeva da naplati tek četvrtinu svojih potraživanja, što znači da mu gledaoci i slušaoci mesečno ostanu dužni čak 760 miliona dinara.

    Zbog ovako viskog iznosa nenaplaćenih računa u RTS trenutno se traga za najboljim modelom za "prebijanje" dugova, a jedan od načina je i poseban protokol kojim bi dužnici mogli da račune izmire na 18 rata i bez kamate.

    Trenutno ne postoji jedinstven stav o mogućnosti da potraživanja bez tendera budu ustupljena prinudnim izvršiteljima, ali i ova mogućnost nije isključena.

    Ne postoji nijedan razlog zašto bi javni servis RTS otpisao svoja potpraživanja i time se razlikovao od Infostana ili EPS koji svoje usluge uredno naplaćuju, kaže za Novosti direktor pretplate u RTS Žarko Palija.

    To je važno zbog finansijske discipline korisnika usluga. Nedopustivo je da se savesni građani osećaju loše zbog činjenice da su svoje obaveze izmirivali na vreme.

    Palija kaže i da sudska prinudna naplata koja je do sada primenjivana nije dala očekivane rezultate. Od 8.400 podignutih tužbi protiv neplatiša pozitivno je rešeno tek nešto više od 1.000.

    TV pretplata ne pominje se u propisima i sudovi je tretiraju kao komunalnu uslugu, što rađa niz problema. Naše isprave sud ne smatra verodostojnim što naplatu dodatno komplikuje. Uz to i puno košta, jer pokretanje postupka iznosi više od 4.000 dinara po predmetu.

    I dok u RTS razmišljaju kako da sa građanima "ispeglaju" dugove, procenat naplate TV programa pao je na "istorijski" minimum od svega 25 posto.

    Novim propisima, pretplata će biti ukinuta do 2016. godine, a građani će već prijemom septembarskih računa za struju biti oslobođeni plaćanja ove obaveze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE