Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na proveru i rodbina funkcionera

    Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kaže da novi zakon donosi oštrija pravila, poput striktnije zabrane „viška” funkcija, kao i obaveze da funkcioneri daju podatke i o roditeljima i deci.

    Ko je u poslednje četiri godine dobio javnu preporuku za razrešenje ili je objavljeno da je prekršio zakon, neće moći da zauzme državni položaj. A iz fotelje će odmah „leteti“ onaj ko je osuđen na kaznu zatvora jer je izbegao da prijavi imovinu i prihode.

    To je, između ostalog, predviđeno Modelom zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je ta institucija poslala na adrese resornog ministarstva, Vlade i Skupštine. Zakon će Agenciji omogućiti efikasniji rad i ojačati njenu nezavisnost, a funkcioneri će imati veću odgovornost, kaže za Novosti Tatjana Babić.

    Precizirano je da se podaci koje funkcioner prijavljuje odnose na svu imovinu i prihode ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu.

    Proširuje se i krug povezanih lica, pa je predviđena obaveza funkcionera da dostavi podatke i o roditeljima i deci, bez obzira na to da li žive u istom porodičnom domaćinstvu.

    Agencija dobija novo ovlašćenje, moći će od povezanih lica da direktno zahteva podatke, ako se posumnja da funkcioner prikriva stvarnu vrednost svoje imovine i prihoda. Ko to odbije, kazne su od 20.000 do 50.000 dinara.

    Agencija će imati pravo da direktno pristupa službenoj dokumentaciji organa javne vlasti i drugih pravnih lica, koja su važna za postupak koji vodi. Predviđa se i obaveza banke da dostavi podatke o svim računima funkcionera i povezanih lica. A sankcije su od milion do dva miliona dinara za banke koji se o to ogluše.

    Najvažnija izmena je ukidanje mogućnosti da se više funkcija obavlja na osnovu saglasnosti Agencije. Osim važećih pravila, uvodi se i zabrana obavljanja savetničkih poslova.

    Nije dozvoljeno ni obavljanje funkcija u pravnim licima sa učešćem privatnog kapitala. Ako bi neko, uprkos izrečenoj meri, nastavio nezakonito da obavlja funkciju, Agencija donosi odluku da mu se obustavi isplata zarada, naknada i drugih primanja po osnovu obavljanja te funkcije.

    Modelom zakona, Agencija dobija ovlašćenje da postupa i po anonimnim prijavama, ako su uz nju priloženi odgovarajući dokazi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE