Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milionska odšteta zbog parcele na Kalemegdanu?

    Sudski spor oko nekadašnje fabrike Beko podno Kalemegdana mogao bi državu da košta 132 miliona evra. Grčki investitor Lamda odlučio da umesto „penala“ potražuje deo od 24 miliona evra koliko je platio za parcelu.

    Slučaj se pred Privrednim sudom u Beogradu našao pre sedam godina, kada je grčka kompanija Lamda kupila parcelu na kojoj je smešten i opusteli tekstilni gigant, pišu Novosti.

    Pri prodaji se ispostavilo da Beko zapravo nije vlasnik trećine placa u Ulici vojvode Bojovića, već Vojska Srbije, što je skorašnjom presudom i potvrđeno. Ipak, država bi u finansijskoj buli mogla da se nađe zbog klauzule u kupoprodajnom ugovoru fabrike Beko.

    Predviđena kazna za svaki dan kašnjenja u predaji nepokretnosti u posed, počevši od 1. januara 2008. godine, iznosi 55.800 evra dnevno, kaže menadžer predstavništva Lamda Development u Srbiji Boris Tancabelić.

    Ipak, kako smo savesni privrednici i prijatelji Srbije, predali smo predlog za sudsko poravnanje. Na računu Beka još stoji nešto više od 24 miliona evra od naše originalne uplate. Sud će odlučiti koliko ćemo novca dobiti mi, a koliko Vojska Srbije.

    Kako su svi poverioci tekstilne fabrike već namireni, iz Lamda Developmenta kažu da bi, kada se odvoji dug za njih, ostatak trebalo da dobiju mali akcionari, koji poseduju 40 odsto, dok se 60 odsto, od ostatka novca, vraća državi.

    Grčki investitor sad traži novac, a ušao je u posed zemljišta još 2007. godine, kada je krenuo da ga koristi, kaže Slobodan Popović iz Udruženja akcionara Beko.

    Pre sudske odluke da mu se predaje parcela, na sudu su tvrdili da neće tražiti, ni od fabrike ni od države, nikakvo obeštećenje. Čim su dobili presudu, počele su priče o milionskim iznosima.

    Dobijenu parcelu grčki investitor iskoristiće za izgradnju savremenog kompleksa koji će činiti moderni stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa pet zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća.

    Očekujemo da radovi ispod Kalemegdana počnu sredinom naredne godine, kažu u Lamda Developmentu. Vrednost ukupne investicije biće veća od 265 miliona evra. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE