Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad je uvozni škart unosniji od proizvodnje

    Uvoznici mesa i velike klanice u Srbiji glavni su trgovci i prerađivači „ozloglašenog“ mesa iz Argentine i Brazila. Sistem kontrole je slab, a loši zakoni i pravilnici omogućavaju da se sav škart sliva kod nas, pišu Novosti.

    Zbog neznanja i nestručnosti nadležnih, najviše ispaštaju građani, objašnjava situaciju u klaničnoj i mesnoj industriji veterinar Miroslav Stojšić, načelnik republičke veterinarske inspekcije za vreme SRJ.

    Srbija ima sve resurse za poljoprivredu i stočarstvo, i da je sreće ne bi uvezli nijedno grlo, već bi izvozili. Ovako, uvozimo sumnjivo meso iz Južne Amerike. I time se bave skoro sve uvozničke kuće i velike klanice. U našoj zemlji ne postoji nikakva valjana kontrola, pa zbog toga mogu meso i na ulici da prodaju, smatra Stojšić.

    Kako kaže dr Stojšić, kod nas je mnogo rentabilnija trgovina od proizvodnje. Uvoznici su se tako dosetili i počeli da kupuju meso i sirovine iz Evrope i ostalih zemalja, kako bi naši klaničari pravili jeftine proizvode.

    Oni uvoze meso kojem ističe rok trajanja za mesec dana, skladište velike količine i onda to upotrebljavaju za mesne prerađevine. Kako im je i to skupo, uvoze i pileći MOM (mašinski otkošćeno meso), koje se ne koristi ni za ishranu mačaka i pasa, pa i to dodaju u mesne prerađevine, upozorava dr Stojšić.

    Oni dobiju proizvode koji koštaju oko 100 dinara, u prodaji idu do 300, pa na taj način obmanjuju i truju narod i decu. Krivac za sve to je Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede, koji su uništili sve zakone koji su postojali. Napravili su propise da može sve da prođe, koji odgovaraju velikim industrijama.

    Prema rečima dr Stojšića, na pozitivnoj listi postoji više od 3.000 aditiva i emulgatora. Naša zemlja bi, objašnjava on, trebalo da ima svoju stručnu komisiju koja bi proveravala zdravstveni aspekt svih tih opasnih materija u hrani.

    Ilegalni kanali trgovine mesom dobro su poznati i utabani srpskim švercerima. Pre svega, tu je put uz granicu sa Kosovom. Odatle polutke dolaze iz Amerike, Argentine i Brazila.

    Piletina nam stiže i preko Crne Gore, dok govedinu „rado“ uzimamo iz Brazila i Argentine. Inače, stoka u Južnoj Americi uglavnom se hrani GM stočnom hranom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE