Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HNB: Stagnacija, pa blagi rast

    Hrvatska narodna banka u 2014. godini očekuje u Hrvatskoj stagnaciju privedne aktivnosti u uslovima fiskalne konsolidacije, dok bi u 2015. ta aktivnost mogla blago porasti, za 0,4 odsto.

    Prema prognozama iznesenim u objavljenom Biltenu HNB, realni BDP mogao bi u 2014. stagnirati (stopa promene od minus 0,2 posto). Pritom bi pozitivan doprinos rastu BDP mogao dati jedino izvoz robe i usluga podstaknut jačanjem inostrane potražnje, dok bi se domaća potražnja mogla smanjiti zbog kratkoročno nepovoljnih efekata planirane fiskalne konsolidacije.

    Donete fiskalne mere fiskalne u prvom redu su usmerene na dalje povećanje prihoda države, a strukturne mere koje bi trebale jačati poslovnu i investicionu klimu još uvek uglavnom nisu sprovedene, upozoravaju iz HNB.

    Ocenjuju kako bi u 2015. privredna aktivnost mogla blago porasti, za 0,4 odsto. Pritom se očekuje nastavak snažnog rasta izvoza, a domaća potražnja će stagnirati, potisnuta delovanjem fiskalne konsolidacije. Tako bi pad lične potrošnje mogao dodatno da se smanji, ali investicije u kapital mogle bi malo porasti.

    U 2014. se očekuje nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, iako nešto blažeg intenziteta nego prethodne godine. Tokom prvih pet meseci 2014. kretanja na tržištu rada su se stabilizovala nakon nepovoljnog kretanja krajem 2013. godine.

    Slična kretanja predviđaju se i za 2015. iako u nešto blažem intenzitetu.Inflacija će usporiti u 2014. u uslovima stabilnog kursa kune prema evru, odsutnosti domaćih inflatornih pritisaka s potražne i troškovne strane, kao i pada uvoznih cena prehrambenih sirovina.

    Državne finansije će, kažu u HNB, u narednom periodu obeležiti ulazak Hrvatske u proceduru pri prekomernom manjku i posledična, snažna fiskalna konsolidacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE