Evo i zašto papreno plaćamo espresso
Posle informacije o ogromnoj zaradi na cenama pića u lokalima, reagovali su i sami ugostitelji pravdajući skup espreso velikim troškovima, tvrdeći da je za kafić od 50 kvadrata mesečni izdatak 250.000 dinara.
Kako pišu 24 sata, samo dan pošto se pojavila inicijalna vest, mnoge gazde i konobari su morali da objašnjavaju svojim mušterijama zašto espreso koji njih košta 15 dinara naplaćuju 150, a vodu koja košta 13 – 140 dinara.
Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova.
Mesečni troškovi za lokal od 50 kvadrata su oko 250.000 dinara, bez plata i doprinosa. Sa radnicima troškovi se uvećavaju za minimum 40.000 dinara po zaposlenom, objašnjava za 24 sata Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.
On tvrdi se sa tolikim troškovima “osećaju kao dobitnici na lotou ako im ostane sedam odsto zarade”. Da bismo bili u plusu, dnevno bismo morali da prodamo najmanje 100 kafa. Profit je u ugostiteljstvu varljiva kategorija, nekada ne ostane ništa, nekada zaradimo 70.000 dinara, kaže on.
Prema podacima predsednika Udruženja ugostitelja, bez manjih i povremenih troškova, mesečni troškovi kafića od 50 kvadrata su:
Grejanje – 17.500
Struja – 40.000
Voda+telefon – 13.000
SOKOJ – 3.000
Higijena+čistoća – 32.490
Doprinosi i plate zaposlenih – 40.000 po radniku
Potrošni inventar – 30.000
PP + bezbednost na radu zaštita – 20.000
Knjigovođa – od 10.000 do 20.000
(Bez plata i doprinosa zaposlenih, u zbiru ovih stavki dođe se do iznosa od 175.990 dinara)
"Anamneza" cene espresa
Šoljica espresa stvarno košta oko 15-20 dinara, ali tu uračunavamo i cenu šoljica, a komplet košta oko 2.000 dinara. Tu su i salveta, kašičica, šećer, mleko, voda (kubik vode za privredu košta 220, a za građanstvo 65 dinara), struja, servis kafe-aparata, plus zaposleni, usluga i na kraju marža, objašnjava Stanojević.