Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novim zakonima do efikasnije privatizacije

    Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je da će izmene zakona o privatizaciji i stečaju omogućiti efikasniji i transparentniji način privatizacije, dodajući da će jedan broj radnika morati da ostane bez posla.

    "Jedan deo radnika će morati, kroz socijalni program, da izađe iz tih preduzeća. Međutim, važno je da, koliko god je moguće, što veći broj njih ostane u tim preduzećima, a pogotovo visokoobrazovani i stručni radnici", rekao je Sertić gostujući na RTS-u.

    On je naglasio da su izmene zakona važne, jer "kada imate kancer unutar privrede, morate da ga rešite".

    "Preduzeća u restrukturiranju su ozbiljan problem, jer ne funkconišu po tržišnim uslovima, a od nas svi traže da se tržišno ponašamo. U tom delu, imperativ je da sa ovom pričom završimo do kraja sledeće godine i da tržišna privreda počne da funkcioniše", rekao je on.

    Sertić je naveo da je za veliki broj preduzeća privatizacija završena, ali su i dalje ostale firme sa velikim brojem radnika i sa velikim potraživanjima. U nekim preduzećima, dodaje on, knjigovodstvena vrednost je velika, ali te firme realno ne vrede toliko na tržištu.

    Prema njegovim rečima, dešavalo se da se pojave firme zainteresovane da budu strateški partneri pojedinim preduzećima u Srbiji koja su u problemima. Međutim, tvrdi Sertić, zbog sadašnjih zakona, bilo je gotovo nemoguće da naprave poslovni aranžman koji bi omogućio dugoročno poslovanje.

    "Sa druge strane, izmenama zakona se omogućava poveriocima da svoja potraživanja pretvore u trajni ulog u tom preduzeću, što bi moglo da pomogne da preduzeće pokuša da izađe iz problema", rekao je Sertić za RTS.

    Govoreći o Zakonu o stečaju, on je rekao da je jedan od veoma važnih parametara tržišne privrede.

    "Do sada smo imali puno primedbi na Zakon o stečaju koji je zaustavio mnoge procese, dakle naplata poverilaca je bila mala, a efikasnost niska. Nije bilo pravne mogućnosti da kao zainteresovana strana dobijete sve podatke koji su vam potrebni", rekao je Sertić.

    Govoreći o sto dana rada Vlade Srbije i onome što još nije urađeno, a potrebno je uraditi, Sertić ističe da je prioritet usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji. Taj zakon bi, kazao je on, trebalo da promeni građevinsku industriju i da podsticaj drugim privrednim granama.

    "Prioritet nad prioritetima je naravno reforma javne uprave, pitanje administracije, na koji način će se meriti efikasnost rada svih državnih institucija, od mesne zajednice do najviših organa upravljanja", rekao je Sertić.

    Komentarišući reforme u javnim preduzećima, Sertić kaže da rad direktora javnih preduzeća mora da bude transparentniji, a nadzorni odbori koji upravljaju tim preduzećima moraju da postave jasne ciljeve.

    "Za nove direktore moraju da se postave jasni ciljevi i da upravljeju transparentnije nego do sada. I nadzorni odbori moraju da postave jasne ciljeve. Potrebne su i adekvatne nagrade za menadžment prema rezultatima", kazao je Sertić dodajući da ako se to ne uradi, samo postavljanjem novih vršioca dužnosti, nećemo dobiti ništa.

    Povodom pisanja medija da će rukovodstvo u "Železnicama Srbije", preuzeti biznismen Milan Beko, Sertić podseća da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao sve usprešne biznismene da uzmu učešće u rešavanju problema sa javnim preduzećima.

    "Ne znam da li se radi o Milanu Beku, ili o nekom drugom, ali premijer je pozvao ljude koji su napravili velike kompanije i koji su poznati kao uspešni biznismeni da pomognu. A ''Železnice Srbije'' su jedan od najvažnijih sistema, koji ima veliki broj radnika. Tu je bitno i pitanje socijalne odgorovnosti prema njima, kao i načina kako će se reforma unutar te firme sprovesti", rekao je Sertić i dodao da ta preduizeća moraju da budu u planskom sistemu restrukturiranja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE