Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spisak delatnosti

    Svaki treći lokal ne izdaje račun

    Za dve nedelje poreski inspektori rigorozno kontrolisali gotovo tri hiljade kontrola i u 30 posto slučajeva utvrdili nepravilnosti, a 275 objekata privremeno je zatvoreno.

    U Srbiji se svaki treći fiskalni račun – ne izdaje. Poreznici apeluju na privrednike da legalno posluju, a građane pozivaju da traže račune.

    Tako će, kažu, državna kasa biti punija, a život bolji, kažu poreznici i ističu da će kontrole biti stalne i očekuju veći priliv novca u državni budžet.

    Legalno poslovanje u našoj zemlji je sve teže, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Nebojša Atanacković iz Unije kaže da je neplaćanje PDV veliki problem za one poslodavce koji plaćaju, jer ovi drugi su u neuporedivo boljem položaju.

    "Jer 20 odsto koji ostaju takvim nesavesnim poslodavcima su velika korist za njih, a velika šteta i za državu i za poslodavce koji svoje obaveze ispunjavaju i tako predstavljaju jednu veliku nelojalnu konkurenciju", kaže Atanacković.

    Poreznicima je jasan signal kada poreski obveznik gotovo uvek evidentira promet preko platnih kartica, a retko gotovinom, pa će mu oni ubrzo zakucati na vrata.

    Dragan Agatunović iz Poreske uprave Srbije kaže da su sve delatnosti gde dolazi do prometa gotovim novcem kao što su trgovina, ugostiteljstvo, usluge podložne neevidentiranju prometa preko fiskalne kase.

    Poreska uprava na osnovu sopstvene analize rizika utvrđuje spisak onih kod kojih je potrebno izvršiti kontrole, a na osnovu utvrđenih nepravilnosti iz prethodnog perioda, rekao je Agatunović.

    U tokovima novca u Evropskoj uniji siva ekonomija učestvuje sa 15 odsto. U Srbiji je taj procenat gotovo dva i po puta veći. Ministarstvo finansija procenjuje da će se zbog jače borbe protiv sive ekonomije u narednih šest meseci u državnu kasu sliti dodatnih sto miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE