Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Računi u Srbiji pod nadzorom SAD?

    Poslednjih nedelja se javilo više ljudi sa žalbom da su im, prilikom otvaranja računa bilo za firmu ili fizičko lice, u bankama tražili da potpišu saglasnost da Poreska uprava SAD ima pravo uvida u njihove podatke.

    Kako je novinaru RTS rečeno u banci, ukoliko hoće da otvori račun, mora da potpiše saglasnost da američka poreska uprava ima pravo uvida u njene podatke.

    Bez toga, kažu službenici, neće moći da otvori račun ni u jednoj banci jer tu saglasnost traže sve banke, po preporuci Narodne banke Srbije.

    >>>>> Šabić: Zašto se šalju podaci u SAD?

    Zvanično bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, kažu da je to zbog američke Poreske uprave, odnosno njihovog zakona. Ako se s njim ne usklade, kažu, mogu da zaborave na biznis u Sjedinjenim Državama.

    U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku, dok u Ministarstvu finansija kažu da takvi uslovi smeju da važe samo za američke poreznike, kažu u Ministarstvu finansija.

    Prema informacijama kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATSA propisa.

    Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa, navodi se u saopštenju Narodne banke.

    U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i SAD potpišu sporazum u vezi sa dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan tim zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.

    Radi se o izveštavanju o računima koje lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u SAD, drže kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji.

    Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

    To znači da banke ne bi trebalo od svih građana da traže da potpišu spornu saglasnost. Onima koji se nađu u takvoj situaciji Zaštitnik građana savetuje da pošalju prigovor Narodnoj banci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE