Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija – zemlja nepismenih i doktora nauka

    Ako se pogledaju podaci samo iz ove godine o Srbiji se može suditi kao o zemlji nepismenih i doktora nauka.

    Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević izjavio je danas da u Srbiji 40 odsto građana nema završenu srednju školu, odnosno nikakvu radnu kvalifikaciju. Antonijević je gostujući na RTS-u naglasio da je u našoj zemlji 17 odsto stanovništva nepismeno i 23 odsto sa završenom osnovnom školom, što znači da 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju.

    Pomoćnik ministra je ukazao da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi zakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu od 1. januara ove godine.

    Zakon predvidja da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine- za godinu dana savlada se ciklus od prvog do četvrtog razreda, drugu godinu peti i šesti razred, a treću sedmi i osmi razred.

    "Trend je svuda u svetu, pa i kod nas, da pismenost mora da se podigne. Jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola", naglašava Antonijević.

    Sa druge strane, nedavno se pisalo o tome da se broj studenata doktorskih studija povećao osam puta u poslednjih pet godina. Javnost uglavnom to pripisuje povećanom broju privatnih fakulteta.

    Kako su pisali pojedini mediji, izveštaj Nacionalnog saveta za nauku kaže da samo u toku jedne godine Privredna akademija Novi Sad iznedri 200 doktoranata, a slične statistike, kažu u ovom savetu, svojevremeno je beležio i Evropski univerzitet Beograd. Statistički gledano, ovi privatni univerziteti svakog drugog dana davali po jednog doktoranta.

    U julu je čak i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, primetio inflaciju doktorskih disertacija.

    "Što se tiče spornih doktorata, svi smo videli da poslednjih nekoliko godina postoji inflacija doktorskih disertacija, da je danas lakše doktorirati nego ranije, barem sudeći prema broju. To nikome ne prija, ali nije presudno, jer se u akademskoj sferi zna zašto je nekome potrebna doktorska titula. U drugima je to nekako stvar prestiža, iz možda iracionalnih pobuda," rekao je on.

    Bez obzira na to što ih ima mnogo, to im ne pomaže u nalaženju posla. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, iz aprila ove godine, na njihovoj evidenciji nalazilo se čak 772 magistra i 87 doktora nauka.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE