Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ima li nešto nejasno u ugovoru sa Etihadom?

    Nakon objavljivanja ugovora Jat Airways sa Etihadom, mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju. Od toga da je aranžman sa svetskom kompanijom vrlo dobar za Srbiju, do velikog broja zamerki, naročito kada je u pitanju imovina Jata.

    Bušatlija: Nije jasno pitanje raspodele investiranja

    Savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija ocenio je da, nakon što je premijer Aleksandar Vučić objavio detalje ugovora kojim je Etihad privatizovao Jat Airways, nije potpuno jasna situacija kada je u pitanju raspodela investiranja.

    "Premijer je naveo da je naš ulog 40 miliona dolara, plus tri puta po 14 miliona subvencija, što je takodje naš ulog. Nije jasno gde je završilo 23 miliona koji su bili depozit kod Airbusa, jer ako je to takodje naš ulog, onda je to 105 miliona na našoj strani", rekao je Bušatlija u izjavi za agenciju Beta.

    Bušatlija je, takodje, rekao da nije bilo reči o vrednosti imovine i prava Jata, već samo o njegovim dugovima, a to nije dobro jer su i stari Jatovi avioni imali neku vrednost, kao i letačka prava, odnosno takozvani "slotovi", što je trebalo da udje u nenovčani deo srpskih investicija u Air Serbia.

    Prema njegovim rečima, i vrlo površnim uvidom, bez dublje analize, može se zaključiti da je vrednost srpskog ulaganja oko 150 miliona.

    On je rekao da je problem Jata morao da se rešava ali da takva vrsta ugovora zahteva ozbiljne stručnjake.

    "Siniša Mali je suviše mali za ovakvu vrstu zadataka. Nisam siguran da se za neko vreme sa ovim ugovorom neće postupati kao sa NIS-om", rekao je Bušatlija.

    Krulj: Skinut teret sa građana

    Detalji ugovora između Srbije i Etihada pokazuju da je načinom na koji je rešen problem Jat-a skinut ogromni teret sa leđa građana i budžeta Srbije, ocenio je ekonomski stručnjak Vladimir Krulj.

    Krulj, koji je viši savetnik u briselskoj konsultantskoj kući "Kreab and Gavin Anderson", izjavio je Tanjugu da je za Srbiju, kada je reč o ovom ugovoru, ključno to što je uspela da nađe strateškog partnera za jedno preduzeće koje je praktično bilo u stečaju i samo opterećivalo budžet.

    On je podsetio da je 2013. godine gubitak Jat-a bio 73 miliona evra, koliko otprilike iznose i ukupne obaveze Srbije u ovom poslu.

    "Obaveze Srbije su oko 82 miliona dolara, znači nešto ispod 70 miliona evra, tako da je obaveza Srbije jednaka gubitku iz samo 2013 godine. To pokazuje da je ovaj aranžman jako dobar", smatra Krulj.

    Ima li nešto nejasno u ugovoru sa Etihadom?

    Simić: Važan korak u pravcu transparentnosti

    Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić ocenio je da je objavljivanje ugovora važan korak u pravcu transparentnosti i veće demokratizacije društva, budući da takva vrsta javnosti u radu države u prošlosti nije bila praksa.

    "Za mene je to veoma ohrabrujuć korak jer pretpostavljam da će biti još mnogo investicija i sličnih ugovora koje će naša država sklapati sa drugim državama i sa privatnim kompanijama, a po određenoj proceduri, posle nekog vremena, ti ugovori treba da postanu dostupni javnosti u celini ili u određenim delovima u zavisnosti od stepena tajnosti i prirode ugovora", izjavio je Simić Tanjugu.

    Osvrćući se na detalje ugovora sa Etihadom koji je danas objavljen, Simić je istakao da se pokazalo da je saradnja sa kompanijom iz Emirata bila jedinstvena šansa i da je Srbija u tom aranžmanu prošla izuzetno dobro.

    Radulović: Veliki pozorišna predstava

    Bivši ministar privrede Saša Radulović u izjavi za televiziju Al Jazeera Balkans rekao je da je predstavljanje ugovora jedna „velika pozorišna predstava“. On je u intervjuu govorio o dugovima i imovini Jat-a koja po njegovim rečima uopšte nije bila uzeta u obzir kada se ugovor potpisivao.

     

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE