Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na pomolu nova hrvatsko-slovenačka trgovinska grupacija?

    Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, na vidiku stvaranje još jedne "hrvatsko-slovenačke trgovačke grupacije" i to putem strateškog povezivanja Plodina i Tuša, piše Dnevnik.

    Prema tom dnevnom listu, vlasniku Tuša Mirku Tušu banke su prošle nedelje odobrile restrukturiranje 400 miliona evra duga, a na strateškom povezivanju dveju grupa insistiraju njihovi kreditori, posebno italijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je finansijski izložena i u Plodinama i u Tušu, preko svojih firmi ćerki u Hrvatskoj i Sloveniji.

    Prema neslužbenim informacijama koje iznosi slovenački list, povezivanje Plodina i Tuša, odnosno ujedinjavanje njihovih maloprodajnih kapaciteta, bilo bi međufaza, tj. priprema za prodaju tako udružene mreže jednoj od većih evropskih trgovačkih kompanija.

    Za takav rasplet situacije u prvom su redu zainteresovani bankari, koje je zadnjih godina brinuo pad poslovnih rezultata i tržišnog udela Tuša u Sloveniji, gde je Tuš jedan od najvećih trgovačkih lanaca.

    Za razliku od Tuša, položaj Plodina na hrvatskom tržištu i njegovi poslovni rezultati su dobri, pa je lani kompanija ostvarila 3,26 milijardi kuna prihoda, ali je i kod nje problematična kreditna izloženost, jer joj dugovi zadnjih godina prelaze 220 miliona evra, predstavljajući opterećenje u njenom radu i razvoju, tvrdi Dnevnik.

    Međutim, Iz riječkog trgovačkog lanca Plodine danas su poručili kako je strateško povezivanje Plodina i Tuša "samo spekulacija slovenačkih medija".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE