Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija: Inspektori jure radnike na crno

    U Sloveniji je juče bilo ’vanredno stanje’. Širom ove zemlje raštrkali su se mobilni timovi u kojima se nalazi 171 inspektor i koji su istraživali nepravilnosti u sledećim poslovima: instrukcije, čuvanje dece, lični treneri, pomoć na farmama, čišćenje, kozmetičke usluge, prodaja na sajmovima, turističko vođenje i sezonski poslovi.

    Dakle, sva zanimanja u područjima koja pružaju više mogućnosti za rad na crno.

    Povod za ovo je novi Zakon o radu i zapošljavanju na crno koji je juče stupio na snagu. Vlada Slovenije – kako ova Alenke Bratušek na odlasku, tako i ona Mire Cerara u formiranju (trebala bi preuzeti položaj sredinom septembra) – najavila je da će biti nepopustljiva u toj borbi.

    Inspektori u mobilnim timovima tako će posebno kontrolisati postoji li uredan ugovorni odnos između zaposlenog ili poslodavca te obavlja li se posao na za to predviđenom mestu, a neće se prihvatati okolnosti u kojima ugovor tek treba biti napisan.

    Timovi imaju puno pravo ući u bilo koji poslovni objekt ili prostor, što uključuje čak i privatne kuće i stanove ako su registrovani za delatnost pojedinca ili firme.

    Konačno, inspektori, ako postoji opravdana sumnja, mogu zatražiti i sudski nalog te tako ući i u privatne stanove koji nisu prijavljeni kao sedište firme ili neke delatnosti. Jasno, vlasnik ih može i sam pustiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE