Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sertić nije uspeo da reformiše ni PKS, a kako će onda privredu`

    Konsultant Dragoljub Rajić izrazio je danas sumnju da će predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić kao ministar privrede uspeti da reformiše privredu zemlje.

    "Sertić nije uspeo da reformiše PKS, koja ima 300 zaposlenih, da bude efikasnija, i ne vidim kako će onda uspeti da reformiše privredu u kojoj ima 990.000 zaposlenih", rekao je Rajić agenciji Beta.

    Prema njegovim rečima, PKS nije postala, kao što bi trebalo da bude, servis privrede koji služi za povezivanje sa stranim kompanijama.

    Naprotiv, taj osnovni posao PKS da spaja domaće sa stranim firmama, po Rajiću, na mnogo nižem nivou nego što je bio u doba Jugoslavije. Kako je rekao, PKS bi trebalo da svaka tri meseca objavljuje koje je domaće kompanije spojila sa inostranim, ali se to do sada nije desilio.

    Premijer Aleksandar Vučić dostavio je juče Skupštini Srbije predlog kandidature Željka Sertića za novog ministra privrede.

    Rajić je rekao da je Vlada Srbije trebalo, kao što je obećavala, da umesto političkog postavljanja, privrednike pusti da predlože ko bi bio ministar privrede, ocenjujući da u Srbiji ima dosta ljudi koji imaju kvalitet, ali da im se ne daje šansa.

    "Ministar privrede bi trebalo da bude neko sa iskustvom. Nama treba neko ko poznaje privredu, koje naparavio sebe i ko je nešto postigao u poslu, a da nije tajkun. Takvih u Srbiji ima dosta", istakao je Rajić.

    Po njegovim rečima, budući ministar privrede bi morao da bude zaštitnik interesa privrede, ali, da bi u tome uspeo, vlada prvo mora da reformiše sebe.

    "Imamo preglomazan državni aparat, spor i neefikasan". rekao je konsultant iz Mreže za poslovnu podršku, Dragoljub Rajić.

    Po njegovim rečima, ministar privrede će prvenstveno morati da radi na stvaranju uslova za lakše osnivanje i poslavanje malih i srednih preduzeća i na borbi protiv sive ekonomije.

    Kako je naveo, ministar privrede će morati da radi na tome da se značajno smanje nameti na osnivanje i poslovanje malih i srednjih formi, jer je taj segment privrede jedini koji može dovesti do značajnijeg zaposljanja. 

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE