Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Evropu čeka hladna i gladna zima`

    Publicista i analitičar William F. Engdahl, autor bestselera "Vek nafte", "Seme uništenja" i "Bogovi novca", kaže za zagrebački Globus da već živimo u vremenu novoga svetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan.

    Počeo je, kaže, s Arapskim prolećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini, piše Globus.

    Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Evropa imati velike posledice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi. Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Nemačke.

    A zbog čega je sve to počelo – odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama – za sve su, ocenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva – američki oligarsi.

    On objašnjava zašto misli da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima.

    “Zato što američki oligarsi, najmoćnije porodice poput Rockefellerovih, nisu uspeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na kolenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim prolećem, nastavilo se u Siriji – ne zaboravite da su Sjedinjene Države želele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bashara Al Asada, ali nisu uspeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina.

    Engdahl je vrlo pesimističan što se tiče situacije u Evropi nakon sankcija i nagoveštava hladnu I gladnu zimu.

    “Zima će biti vrlo hladna u Evropi. Biće još hladnija kad nestane gasa iz skladištima, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti gasa, odnosno da će njegova cena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a evropska je poljoprivreda upropašćena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvaliteta hrane, onoga što unosimo u organizam,” kaže Engdahl.

    Za Vladimira Putina kaže da iako nije njegov veliki obožavalac, misli da dobro razume stvari i da gleda barem tri koraka ispred svojih suparnika. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE