Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sutra nova Vučićeva konferencija za štampu o demaršu iz EU

    Demarš EU Srbiji stigao je danas u Vladu Srbije, potvrđeno Beti i Tanjugu u Vladi Srbije. U Briselu nema potvrde da je Beogradu upućen zvanični demarš.

    Za sada nema detalja na šta se demarš koji je Vlada Srbije kako se navodi dobila niti na šta se tačno on odnosi.

    U sedištu EU u Briselu Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš. Ni novinaru Bete niko u Briselu nije mogao to da potvrdi. Premijer Aleksandar Vučić održaće sutra konferenciju za novinare povodom demarša EU, saopštava kabinet premijera.

    Vučić će konferenciju za novinare održati u podne u Pres sali Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11.

    U Delegaciji EU u Srbiji odbili su da komentarišu ovakvu najavu konferencije za novinare, navodi Tanjug. Javnosti nije zvanično poznato zbog čega je EU uputila demarš niti kada. Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

    Očekuje se da će premijer Vučić sutra govoriti o očekivanju EU da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, neće iskoristiti ruske uzvratne sankcije EU kako bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

    EK: Ne znamo šta znači Vučićev ’odgovor na demarš’

    Izvori u EK Beti su preneli da se "ne zna šta je srpski premijer Aleksandar Vučić imao na umu" kad je najavljeno da će odgovoriti na "demarš EU Vladi Srbije".

    Beta navodi da su izvori u Evropskoj komisiji ponovo ukazali na poziv šefova diplomatija EU da zemlje kandidati za članstvo budu solidarne s Unijom kad je reč o sankcijama prema Rusiji.

    Peter Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara Stefana Fulea, je u Briselu Beti rekao da "kad je reč o situaciji nastaloj zbog ruskih mera uperenih protiv nekih proizvoda EU, stav je EU veoma jasan i predočen je prošlog petka u zaključcima zasedanja ministara inostranih poslova Unije".

    Ministri EU su tad, želeo je ka ukaže Fileov portparol, stavili do znanja da "s ciljem da se zajamči jedinstvo medjunarodne zajednice i održi medjunarodno pravo, Evropska unija očekuje od trećih i zemalja kandidata da se uzdrže od mera s ciljem da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje prizlaze iz primene tih mera" u okviru ruskih sankcija evropskoj dvadesetosmorici.

    S tim u vezi je važno imati na umu, kako je podvukao Stano, "da je ova situacija nastala zbog nezakonitih poteza Rusije, kad je ona ilegalno pripojili Krim i zbog i dalje destabilizacije Ukrajine".

    "Sankcije EU (Rusiji) su zavedene na jasnoj pravnoj osnovi, ruske uzvratne mere su uvedene iz jasnih političkih pobuda i usvojene su s ciljem odmazde bez valjanog opravdanja", zaključio je Stano.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE