Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Yatseniuk: Ne možemo bez ruskog gasa

    Ukrajina ne može da preživi bez ruskog gasa, rekao je danas u susretu s novinarima premijer Ukrajine, Arseny Yatseniuk.

    Prema njegovim rečima, Ukrajina treba da kupi oko pet milijardi kubnih metara gasa. Pri tome, ukupna količina revirzibilnog gasa treba da dostigne jednu milijardu kubnih metara, precizirao je Yatseniuk.

    "Kada smo počinjali, u skladištima je bilo pet milijardi kubnih metara gasa, što je skoro ništa, sada imamo 15 milijardi", rekao je premijer.

    On je, kako prenosti Itar tas, ukazao da su minimalne potrebe zemlje za energentima obezbeđene.

    "Rezervisali smo 3,1 milijardu dolara za kupovinu gasa. Sve što može da se uradi za obezbeđenje minimalnih potreba, uradili smo", rekao je premijer, i dodao da je Ukrajina uspela da smanji korišćenje gasa za 30 odsto.

    Prema rečima Yatseniuka, Kijev planira da reformiše i modernizuje sistem za transport gasa zemlje privlačenjem američkih i evropskih investicija i zaključivanjem sporazuma sa Evropljanima o tranzitu gasa.

    "Njihov interes je u tome da tranzit gasa iz Rusije u Evropu ide preko teritorije Ukrajine i učini nepotrebnom izgradnju Južnog toka", rekao je ukrajinski premijer.

    Kijev, dodao je, nema ugovor s evropskim partnerima o tranzitu gasa.

    "Sada sav gas ide na osnovu rusko-evropskog ugovora. Zbog toga smo se obratili Evropi – hajde da potpišemo ugovor, već smo prijatelji", zaključio je on.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE