Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska od EPS-a potražuje dve milijarde evra

    Prema nekim procenama, Hrvatska elektroprivreda (HEP) od Elektroprivrede Srbije na osnovu predratnog ulaganja u TE Nikola Tesla u Obrenovcu potražuje oko 120 mioliona evra i 22 teravata sati električne energije. Kada se ukupna potraživanja saberu uz dodatak kamata od 1990.godine, grubom računicom se dolazi do podatka da HEP od Srbije potražuje – dve milijarde evra!

    Prema pisanju Poslovnog dnevnika, na ovu su se u HEP-u odlučili nakon što je Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je pravni naslednik EP Slovenije, pokrenulo arbitražni postupak protiv BiH u Vašingtonu, gde traži odštetu od 750 miliona evra za finansiranje izgradnje Termoelektrane Ugljevik.

    Iz zagrebačkog lista nisu dobili komentar ni od HEP-a ni od EPS-a, ali piše da su stavovi po ovom pitanju poznati i kod jednih i kod drugih. HEP zahteva naplatu duga, a EPS ne negira dug,  ali da se o tome treba razgovarati na državnom nivou.

    Hrvatska je pre rata 90-tih godina učestvovala svojim novcem u izgradnji nekoliko elektrana na području bivše Jugoslavije: Krško, Tuzla, Obrenovac, Gacko i Kakanj. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE