Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas: Vučić u Berlinu traži novac za prugu Beograd-Bar

    Delegacija Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, tražiće u Berlinu, u okviru konferencije o Zapadnom Balkanu, podršku za infrastrukturne projekte, između ostalog, i za zajednički projekat sa Crnom Gorom – modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, piše list Danas.

    Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se održava u četvrtak na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, predviđena je za predstavljanje infrastrukturnih projekata, odnosno lobiranje i traženje podrške za njihovo ostvarenje.

    >>>> Merkel: Na Balkanu je napredak tempom puža

    >>>> Joksimović o oceni Angele Merkel: Nije tempo puža, već ubrzano

    Prema pisanju Danasa, premijer Srbije će zajedno sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem pokušati da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

    "To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope – Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana – luka Bar", ocenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

    Sagovornici lista naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške infrastrukturalne projekte.

    "Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju Danasovi sagovornici.

    >>>> Vučić za Focus: Potrebno nam je više nemačkih investicija

    List navodi da se očekuje da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

    "Za nas bi bilo važno da prođe što više projekata u Berlinu, jer je poenta celog skupa šta će ko od država Balkana da dobije kao podršku za infrastrukturne radove. Nemci hoće da podrže nešto od toga što im bude predstavljeno, a da je i njima korisno, odnosno da je regionalno značajno", ocenjuju sagovornici Danasa.

    U ekspozeu, odnosno predstavljanju programa Vlade Srbije, Vučić je u delu infrastrukturni projekti, kao prioritet i strateški projekat najavio modernizaciju pruge Beograd-Vrvnica (pravac Bar), podseća Danas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE