Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB:Hrvatska ekonomija dizajnirana da uništava preduzetnike

    Tržište proizvoda i usluga u Hrvatskoj deluje ograničavajuće, zbog čega su dinamika tržišta i produktivnost kompanija na osetno nižem nivou nego u drugim zemljama u tranziciji, pokazala je analiza Svetske banke (SB).

    Autori studije, na temu istraživanja produktivnosti i efikasnosti hrvatskog tržišnog sistema, koje je sprovedeno na uzorku od 2.000 preduzeća, zaključili su da kompanije koje ulaze na tržište ne donose očekivano povećanje produktivnosti i da tržište Hrvatske eliminise produktivne kompanije sa scene, piše hrvatski Jutarnji list.

    Nedostatak tržišnog dinamizma ogleda se u podacima koji se odnose na broj kompanija koje ulaze i izlaze sa tržišta: rezultati govore o smanjenoj dinamičnosti tržišta u poređenju sa konkurentskim zemljama Evrope i centralne Azije, navodi SB.

    Neto doprinos novih kompanija opštem rastu produktivnosti u Hrvatskoj je, kako se dodaje, iznenađujuće negativan, što je u suprotnosti s očekivanjima zasnovanim na literaturi i sugeriše da proces ''kreativne destrukcije'' u Hrvatskoj nije dovoljno efikasan, odnosno moglo bi se reći da tržišta eliminiše kompanije koje su potencijalno produktivne.

    Može se reći da se u hrvatskom kapitalizmu praksa, nimalo ironično, protivi teoriji, iako treba imati u vidu da je analiza obuhvatila period recesije kada proces kapitalističke "kreativne destrukcije" po pravilu više čisti tržište od loših kompanija, nego što kreira, odnosno stvara nove i uspešne firme, piše u zaključku ove analize, koju prenosi Jutarnji list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE